Hlavní obsah

Paroubek odmítá řešit Vlčkovu aféru, olomouckou kandidátku zatím nechá být

Novinky, jim
Praha

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek na tiskové konferenci odrážel nepříjemné otázky novinářů týkající se pochybné dotace, za kterou lobboval šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Kauzu podle svých slov bere s rezervou a počká si až na vyhodnocení ministerstva financí.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jiří Paroubek (vlevo), vedle něj šéf Sněmovny Miloslav Vlček

Článek

Sám Vlček po jednání grémia na brífink nepřišel.

„Já nějaké vysvětlení mám. Zatím ty věci beru s rezervou, ale chceme vědět, jak ty věci jsou. Prověřuje to ministerstvo financí,“ řekl Paroubek a naznačil, že i výsledky šetření nemusí být rozhodující, jelikož v čele resortu stojí Eduard Janota nominovaný ODS.

Paroubek čelil na tiskové konferenci hned několika dotazům novinářů, celou aféru ale spíše bagatelizoval. „Kdybych měl hodnotit každou mediální kauzu, co vyrobí ODS, tak bych se musel odvolávat pětkrát,“ odpověděl mimo jiné šéf soc. dem.

Vlček se mu prý po jednání úzkého vedení ČSSD z následujícího brífinku s novináři omluvil a odešel na kongres Českomoravské konfederace odborových svazů. „Takže to není manévr, že by se tady chtěl schovávat,“ vysvětlil Paroubek.

Vlček se přimlouval za dotaci na neziskovku, milióny skončily v luxusním hotelu
Kauzu otevřely Hospodářské noviny začátkem týdne. Předseda Sněmovny podle nich před třemi lety pomáhal tomu, aby poslanci schválili dotaci pro sdružení Sport centrum Harrachov, které slibovalo postavit na Sachrově kopci v Harrachově neziskové sportovní centrum pro veřejnost.Poslancům tehdy rozeslal dopis, v němž je žádal, aby 25miliónovou dotaci schválili. Peníze ale skončily ve čtyřhvězdičkovém hotelu firmy PV Real, kterou vlastnil Vlčkův poradce Petr Vrtal. Hotel se nyní prodává za 120 miliónů korun.Vlček tehdy podle HN zařídil, aby dotaci vyplácelo ministerstvo financí, které má pro rozdělování peněz měkčí pravidla. Kdyby totiž šla z jiné kapitoly, na podvod by se nejspíš přišlo.Pozornost budí zejména to, jak Vlček kryl svůj vztah k Vrtalovi. Nejprve tvrdil, že se s ním „někdy potkal“, později však Mf Dnes odhalila, že Vrtal byl s Vlčkem na služebních cestách ve Vancouveru a v Chorvatsku. Nato se ukázalo, že Vrtal pro šéfa Sněmovny pracuje jako fotograf a tlumočník, nicméně jeho fotografie mají být k dispozici až příští týden. Nakonec Vlček připustil, že Vrtal je jeho osobní poradce.

Paroubek v závěru brífinku odmítal na další nepříjemné dotazy kolem Vlčka odpovídat. „Já mám pocit, že jsem všechno řekl,“ odrážel další otázky. Sám na tom zatím nic podezřelého nevidí a svoji zásadu „padni komu padni“ v rámci pravidla presumpce viny, již v ČSSD Paroubek vehementně propaguje, tentokrát uplatňovat nehodlá.

Ani dopis, v němž předseda Sněmovny žádá o schválení dotace, nepřipadá Paroubkovi podezřelý. „Je to jenom poslanec, já jsem takových doporučovacích dopisů napsal celou řadu,“ bagatelizoval Paroubek.

„Odpověděl jsem seriózně na seriózní otázku. Nevyrušujte, chovejte se jako člověk,“ bránil se novinářům Paroubek, načež se slova ujal Vítězslav Jandák a odvedl řeč jinam. Mezitím zašel Paroubek za mluvčí strany Kateřinou Blechovou, která následně po dalším dotaze týkajícím se povolební situace brífink ukončila.

Reklama

Výběr článků

Načítám