Hlavní obsah

Paroubek odešel z ČSSD

Právo, Novinky, nig, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek se společně s poslancem Jiřím Šlégrem rozhodl opustit stranu. V pátek to oznámili na tiskové konferenci v Praze. Vedle obou poslanců se k odchodu rozhodl i šéf teplické ČSSD Petr Benda, který je dlouhodobě považován za Paroubkova blízkého spolupracovníka.

Článek

"Po dlouhých výhradách k programovým věcem, má trpělivost skončila," řekl Paroubek. "Nastal čas, aby to ČSSD zkusila beze mě a já bez sociální demokracie", dodal. Paroubek zakládá novou stranu s názvem Národní socialisté - levice 21. století.

Obrysy strany představí v sobotu. Bude se věnovat především tématům životního prostředí a sociálním tématům. „Budeme se zabývat věcmi, které lidi nejvíce zajímají, důchodovou reformou, reformou zdravotnictví, životním prostředím,“ řekl Paroubek. Stranu nechá zaregistrovat v nejbližších dnech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Opozice proti vládě

Jednat bude i s částí České strany národně socialistické (ČSNS 2005), do níž se uvažovalo, že by vstoupil. Je tak možné, že část strany přejde do jeho subjektu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek oznamuje svůj odchod z ČSSD. Spolu s ním oznámili odchod ze strany také Jiří Šlégr (vprav) a Petr Benda (vlevo)

Národní socialisté budou v opozici proti současné vládě. O registraci požádají během pár dnů a již mají 1300 až 1500 podpisů. Připraveny jsou rovněž stanovy.

O Paroubkově odchodu se dlouhodobě spekulovalo.

Odchod je nesmyslný, zlobí se Sobotka

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka k Paroubkovu odchodu Právu řekl, že  jej považuje za nesmyslný a bezdůvodný.

Pokud se skutečně rozhodl jinak, budeme muset pokračovat v odporu proti vládním reformám bez něj
Bohuslav Sobotka k odchodu Jiřího Paroubka

"Odchod Jiřího Paroubka z ČSSD postrádá smysl a důvody, odporuje i jeho dvacetileté životní dráze. Jiří Paroubek nemá žádný programový ani jiný důvod k tomu, aby odcházel z ČSSD a zakládal novou politickou stranu," konstatoval Sobotka

"ČSSD hájí důsledně sociální stát, prosazuje hodnoty spravedlnosti a solidarity. Dodržujeme všechny závazky vůči voličům, které jsme přijali v době, kdy byl Jiří Paroubek volebním lídrem strany. Několikrát jsem osobně žádal Jiřího Paroubka, aby v ČSSD zůstal a navrhoval několik konkrétních možností, jak by se mohl více podílet na aktivitách ČSSD. Pokud se skutečně rozhodl jinak, budeme muset pokračovat v odporu proti vládním reformám bez něj," dodal.

Nejsem přeběhlík, tvrdí Paroubek

Na dotaz, zda se nestává přeběhlíkem, Paroubek odpověděl, že je otázkou, komu mandáty patří, zda straně nebo osobnostem, které byly zvoleny. Jeho prý lidé zvolili kvůli programu. "ČSSD program zrazuje a nechce ho ve Sněmovně prosazovat," řekl.Paroubkovi vadí především to, že ČSSD váhá v prosazení přímé volby prezidenta, ač ji má v programu, a také skrytá privatizace novojičínské nemocnice, kterou straničtí hejtmani v drtivé většině podpořili, ač je to proti programu ČSSD.

Přeběhlictví, tedy odchod poslanců ze strany během výkonu mandátu, Paroubek v minulém volebním období kritizoval. S jinými poslanci prý o odchodu ze soc. dem. nejedná, ale nová strana prý bude otevřena všem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek oznamuje svůj odchod z ČSSD. Spolu s ním oznámili odchod ze strany také Jiří Šlégr a Petr Benda

Ve Sněmovně, ač stranu nikdo nevolil

Paroubek ani Šlégr se nevzdají mandátů a nově vzniklý subjekt tak bude mít ve Sněmovně dva zástupce. Když se něco podobného stalo v minulém volebním období, od KDU-ČSL se odštěpila TOP 09, odmítal Paroubek s ní jednat s tím, že TOP 09 není parlamentní stranou, protože ji nikdo nevolil.

„Nemá žádný mandát, nepředstavuje žádnou parlamentní stranu,“ uvedl před dvěma lety Paroubek například na adresu Miroslava Kalouska, který nově založil TOP 09 a mandátu ve Sněmovně se on ani další poslanci nevzdali.

Anketa

Má podle vás nová strana Jiřího Paroubka šanci uspět?
Ano
17,2 %
Ne
82,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14799 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám