Hlavní obsah

Paroubek napadl Fischera, vláda prý v Bruselu selhala

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, jov

Tuzemští politici po schválení výjimky z Lisabonské smlouvy pro ČR vesměs očekávají rychlý podpis prezidenta Václava Klause. ČSSD však má za to, že vláda selhala, když připustila, že pro ČR nebude platit kompletní Listina základních práv EU. Fischer se proti kritice ostře ohradil.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek kritizuje na tiskové konferenci v Praze vládu za formu výjimky, kterou vyjednala na summitu EU v Bruselu.

Článek

Šéf ČSSD Jiří Paroubek na páteční tiskové konferenci uvedl, že politické grémium strany vítá schválení výjimky, která umožní rychlou ratifikaci Lisabonské smlouvy. Paroubek však zároveň dodal, že kabinet premiéra Jana Fischera selhal.

ČSSD se nelíbí, že vláda přistoupila na „jen těžko přijatelnou konstrukci vyloučení celého souboru zejména rozsáhlých sociálních práv nové generace“. Podle Paroubka tím výrazně ochudila české občany o výhody vyplývající z Charty základních práv EU. Sociální demokraté mají například obavu, že se čeští občané nebudou moci obracet na Evropský soud pro lidská práva. ČSSD by si představovala výjimku pouze k Benešovým dekretům.

Fischer se rozohnil

Premiér Jan Fischer na Paroubkova slova reagoval na své zvyklosti velmi emotivně. Pohnutým hlasem obhajoval pozici vlády, která se zavázala k tomu, že udělá vše pro to, aby byla Lisabonská smlouva ratifikována do konce roku.

"To, z čeho je dnes vláda obviňována, tak není," řekl Fischer.

Nařkl politiky, že si text pořádně nepřečetli. "Neznamená to, že se listina nebude na Českou republiku vztahovat, je to přistoupení k protokolu, kterým se opravuje způsob uplatňování této listiny. Kdo má vůli to číst, tak a´t to proboha čte," zdůraznil.

Odmítl, že by vláda měla výjimku směřovat pouze na Benešovy dekrety. "Kdybychom na to jen vteřinu pomysleli, tak jsme Lisabonskou smlouvu pohřbili," řekl premiér, na němž bylo patrné rozhořčení z vyjádření sociálních demokratů. 

Zelení: Můžeme si za to sami

Také zeleným vadí, že Češi přijdou o kompletní Listinu práv a svobod EU. "Pokud Česko dostane výjimku z Listiny, znamená to oslabení práv českých občanů v Unii. Češi nebudou moci u evropských orgánů uplatnit svá sociální, pracovněprávní a další lidská práva," uvedl úřadující předseda strany Ondřej Liška.

Zelení dodali, že Klausovy obavy nemají oporu v realitě. "Členové Unie ustoupili ve prospěch Lisabonské smlouvy. Pochopili, že smlouva je důležitější než boj s jedním svérázným prezidentem. Za svého prezidenta i oslabení vlastních práv v Unii si můžeme ovšem sami," uzavřel Liška.

Komunisté jsou spokojeni

Naopak KSČM dohodnutou výjimku k Lisabonu vítá jako celek a vládu narozdíl od Paroubka nekritizuje. Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa totiž Listina základních práv EU znamená ve skutečnosti snížení standardu sociálních práv. 

"Výjimka pro ČR neznamená snížení standardu práv českých občanů. Naopak znamená posílení práv vlastnických proti nátlaku, který je na nás veden z Německa a Rakouska od sudetoněmeckého landsmanšaftu,“ řekl v pátek Filip Právu. "Výhradu, kterou použily odbory, že může dojít ke snížení práv sociálních, nesdílím,“ doplnil.

Podle Filipa totiž pro ČR platí od roku 1977 jak Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, tak Mezinárodní pakt o právech hospodářských, kulturních a sociálních. Tam je podle něj, stejně jako je tomu v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, právo na kolektivní vyjednávání a ostatní ochrana sociálních práv. 

"Považuji evropskou Listinu, která je součástí Lisabonské smlouvy, za snížení standardu. A proto jsem rád, že výjimka byla sjednána, aby našim občanům nemohla být odebrána již jednou nabytá práva,“ dodal Filip.

Pro Topolánka neznamená protokol nic nového 

Předseda ODS Mirek Topolánek je také názoru, že schválená výjimka postavení ČR v EU ani nezlepší, ani nezhorší. "Znovu opakuji, že touto výjimkou se nijak nemění situace ohledně Benešových dekretů. Jejich prolomení vylučovala už podmínka, kterou se mé vládě podařilo připojit k Lisabonské smlouvě již na jaře letošního roku,“ prohlásil. "Jaký dopad bude mít vynucení této výjimky na postavení České republiky v rámci Evropské unie, ukáže teprve budoucnost,“ dodal Topolánek.

Podle něj výsledky summitu EU dospějí k tomu, že prezident Václav Klaus dokončí proces ratifikace v ČR. Topolánek se v tomto ohledu spoléhá na prezidentův slib. "Slíbil to a není důvod se obávat, že by se to v krátkém čase nestalo. Posledním milníkem je tak rozhodnutí Ústavního soudu v úterý 3. listopadu,“ uvedl šéf občanských demokratů.

Jako přínos pokládá Topolánek i další aspekt summitu, který dle jeho slov potvrzuje, že Evropská unie je schopná přistoupit na podmínku jednoho ze svých menších členských států, a to i v poměrně krátkém čase.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám