Hlavní obsah

Paroubek napadl agenturu, která zveřejnila klesající preference ČSSD

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda největší opoziční strany Jiří Paroubek se v reakci na nejnovější průzkum, který zjistil pokles preferencí ČSSD a vzestup ODS, pustil do agentury Median.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

"Myslím, že výsledky průzkumu Medianu jsou v rozporu s tím, co zveřejnily renomovanější agentury pro výzkum veřejného mínění,“ řekl Právu.

Podle agentury Median si sociální demokteré v průzkumu v lednu pohoršili o pět procentních bodů. V prosinci by je volilo 40,5 lidí, v lednu 35,2 procenta. ODS posílila z 27,9 na 31,3 procenta. Politologové soudí, že důvodem poklesu preferencí je negativní kampaň, kterou ČSSD vůči vládě vede.

Paroubek dokonce Median obvinil, že opakovaně před „zlomovými momenty“ vykazuje u ČSSD pokles preferencí. „Je zajímavé, že vždy před zlomovými momenty činnosti soc. dem, ať už je to sjezd, který bude za týden, nebo volby do krajských zastupitelstev nebo sjezd v březnu 2007, vždycky je takový zvláštní pokles volebních preferencí, tedy podle Medianu,“ sdělil.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Median Paroubkova obvinění jednoznačně odmítl. „Jsme transparentní, objektivní a nezávislá agentura. Z naší strany jde o nezávislé sondy, které nejsou dělány na objednávku jakékoliv politické strany nebo sdružení,“ řekl Právu Arnošt Janeček z Medianu s tím, že Paroubek hodnotí agentury účelově. „Je to standardní reakce pana Paroubka,“ dodal.

V srpnu 2008 přitom Paroubek kritická slova na adresu Medianu nepronášel. „Ostatně poslední zatím zveřejněná prognóza agentury pro výzkum veřejného mínění Median, prokazující trvale mimořádně vysokou podporu soc. dem., svědčí o tom, že lidé nevěnují pozornost ani podrazům loutek pravice, ani lžím, ani demagogii,“ pochvaloval si tehdy.  

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD začala ztrácet hlasy, ODS si polepšila

Podle volebního modelu CVVM by v lednu ve volbách do Sněmovny zvítězila ČSSD se ziskem 41 procent, přitom ještě v prosinci to bylo 44,5 procenta. Druhá ODS by...

Topolánek v důvěryhodnosti raketově roste

Nejdůvěryhodnějším politikem byl podle lednového průzkum CVVM Bohuslav Sobotka z ČSSD. Druhá je lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová a třetí Sobotkův...

Výběr článků

Načítám