Hlavní obsah

Paroubek: Klausův projev byl mimořádně prázdný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Na novoroční projev prezidenta Václava Klause bleskově zareagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Označil ho za mimořádně prázdný a Klausovi vyčetl jak "tzv. reformy", tak i neúspěšnou transformaci z 90. let. Vládní ODS naopak prezidentův projev označila za státnický.

Článek

"Novoroční projev prezidenta republiky je důkazem, že Václav Klaus je schopen vést se společností už jen monolog. Jednalo se o mimořádně prázdný projev, jakoby se Václav Klaus bál před prezidentskou volbou otevřeně deklarovat své postoje a jasně pojmenovat problémy společnosti a jejich příčiny," začal zostra Paroubek.

Jestliže Klaus mluví o současnosti jako o nejlepším období v historii země, Paroubek připomíná, že se tak stalo díky osmi letům vlády v čele s ČSSD, které "kromě jiného musely překonat dědictví samotného Václava Klause v podobě hospodářské krize v závěru devadesátých let, způsobenou jeho neúspěšnou transformací ekonomiky."

Podle Paroubka je alibistické nyní hovořit o oprávněných obavách občanů ze zhoršení sociální situace, když se tak stane "právě díky tzv. reformě veřejných financí, kterou schválil."

Útočně laděný text Paroubek zakončil tezí, že Klausovi samotnému musí byt jasné, že jeho politika a politika strany, jejímž je čestným předsedou, jsou zřejmou překážkou dalšího rozvoje země.

ODS: Byl to státnický projev

Vládní občanští demokraté naopak označili prezidentův projev za státnický. Představitelé dalších k němu měli výhrady. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa byl Klausův projev nevyvážený, šéfům vládní KDU-ČSL a Strany zelených Jiřímu Čunkovi a Martinu Bursíkovi v projevu zase chyběla vize budoucího vývoje ČR.

Experti: Na řeči byla znát blížící se volba prezidenta

Většina oslovených politologů se domnívá, že Klausův novoroční projev byl poznamenán blížící se volbou hlavy státu.

Podle Tomáše Lebedy bylo z Klausovy řeči jasné, že stojí hodně o (únorové) znovuzvolení, proto byla jeho slova opatrná a umírněná. Vladimíra Dvořáková si myslí, že projev byl vyvážený a "kupodivu měl i lidský rozměr" k sociálním tématům. Expert Rudolf Kučera míní, že v Klausově pětiletém funkčním patřil projev k jeho nejslabším novoročním řečem. Další politolog Jan Outlý zaznamenal vyhraňování vůči "lacinému antikomunismu", chybělo mu víc témat EU.

Reklama

Související články

Klaus: Češi se mají nejlépe v dějinách

Prezident Václav Klaus ve svém tradiční novoročním projevu k národu řekl, že Češi se mají nejlépe od vytvoření samostatného Československa a zároveň vyzval...

Výběr článků

Načítám