Hlavní obsah

Paroubek: ČSSD prosadí vyšetření kauzy Kubice třeba i po volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie bude neustále prosazovat ustavení parlamentní komise, která by vyšetřila okolnosti takzvané Kubiceho zprávy. Pokud se jí to nepodaří nyní, bude pokračovat i v příštím volebním období. Sociální demokraté se nikdy nevzdají a když to nepůjde jinak budou se domáhat nalezení pravdy třeba i u mezinárodního soudu, řekl na páteční tiskové konferenci předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Šéf policejního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice zveřejnil loni 29. května čtyři dny před parlamentními volbami zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do politiky. Zpráva podle Paroubka zapadala do konceptu volební kampaně ODS, byla předem avizovaná "přebreptem" jejího šéfa Mirka Topolánka v televizní debatě a měla vytvořit představu o ČSSD jako o straně zkorumpované a spjaté s organizovaným zločinem.

Zprvu Kubiceho zprávu podle Paroubka podpořil i prezident Václav Klaus, když řekl, že je potřeba obvinění prošetřit. Paroubek je přesvědčen, že ovlivnila následující volby do Poslanecké sněmovny, které dopadly těsně v neprospěch ČSSD. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky šlo o bezprecedentní zasahování policejní složky do politiky, které se opakovalo ještě na podzim před komunálními volbami tvrzením, že kdosi hrozí vraždou Kubicemu.

Policie nesmí podléhat pokušení ovlivňovat politiku. To se nesmí opakovat, zdůraznil Sobotka. ČSSD vydala nákladem 20 000 výtisků brožuru shrnující události kolem Kubiceho zprávy. Následuje po brožuře zhruba stejného rozsahu a formátu, ve které hodnotila 100 dní vlády premiéra Mirka Topolánka. Podle Paroubka budou následovat brožury další. Příští bude o ekonomice, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám