Hlavní obsah

Paroubek: Bendlovy výroky jsou skandální

– PRAHA

Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) oznámil v pátek, že zdravotní zařízení ve Středočeském kraji budou muset kvůli krokům ministerstva zdravotnictví pod vedením Davida Ratha (za ČSSD) omezit péči u klientů VZP. Rath to hned odpoledne odmítl a řekl, že zvažuje, že podá na Bendla žalobu pro šíření poplašné zprávy. Premiér Paroubek Bendlova slova označil za skandální.

Článek

Nemocnicím koncem roku skončí pětileté smlouvy s VZP a ministerstvo podle Bendla včas neuskutečnilo výběrové řízení nutné pro prodloužení smluv.  Nucený správce VZP Antonín Pečenka, který je současně náměstkem ministra zdravotnictví, podle Bendla vydal příkaz znemožňující prodloužení smluv.

Omezení péče se podle hejtmana dotkne více než 727 tisíc pojištěnců VZP ve Středočeském kraji. Čtyři klíčové nemocnice kraje v Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi a Benešově jim podle hejtmana nebudou moci provést bezplatně žádné plánované výkony, jako jsou vyšetření, hospitalizace nebo operace.

Rath ale tvrdí, že nemocnice se budou dál řídit současnými smlouvami a na přelomu ledna a února vypíší výběrová řízení. Péče podle něj nebude ohrožena.

Paroubek: za situaci může kraj

To, že se středočeští pacienti nemusí bát, že by nebyli ošetřeni, tvrdí i premiér Jiří Paroubek. Také on řekl, že Bendlova slova jsou na hranici šíření poplašné zprávy. "Považuji za zcela skandální, když hejtman Bendl takovým způsobem šíří neodůvodněnou paniku," řekl Paroubek.

Za současný zmatek prý může hlavně kraj, který nemocnice transformuje, a také šéfka VZP Jiřina Musílková. "Svojí abdikací - neabdikací k 1.1.2006 cíleně blokuje řízení VZP," doplnil Paroubek.

Bendl se s Paroubkem chtěl setkat a věc řešit, podle premiéra ale není k takovému setkání důvod.

Bendl Ratha viní z tunelování

Lidé si podle Bendla buď mohou tuto péči zaplatit z vlastního, nebo hledat ošetření jinde, nejspíš v hlavním městě. "Vzhledem k čekacím dobám na vyšetření a operace v pražských nemocnicích to ale pro řadu z nich bude mít fatální následky," hřímal hejtman.

Bendl byl jedním z hlavních kritiků postupů ministra Ratha vůči VZP. Nelíbilo se mu také Rathovo bývalé působení v čele České lékařské komory (ČLK), v prosinci Bendl ministra obvinil z tunelování komory. Rath hejtmanovi nezůstal nic dlužen, obvinil jej z "rozkrádání nemocnic". Bendl šéfa zdravotnictví zažaloval a požaduje kromě omluvy i 250 tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám