Hlavní obsah

Paroubek: Benda nekandidoval kvůli štvanici novinářů

– Jirkov • Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Sociální demokraté z Ústeckého kraje rozhodli v sobotu na své krajské konferenci o novém vedení. Dosavadní šéf krajské organizace oranžových Petr Benda, pravá ruka expředsedy ČSSD, na jednání oznámil, že už funkci nebude obhajovat. Paroubek to okomentoval slovy, že tak učinil kvůli štvanici novinářů. Novým šéfem krajské organizace strany byl zvolen předseda oranžových v Ústí nad Labem Arno Fišera.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Petr Benda a a hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová

Článek

Benda hodil ručník do ringu během jednání krajské konference ústecké ČSSD. "Řekl, že nebude dále usilovat o funkci krajského předsedy. Že odchází bez hořkosti, a že bude rád spolupracovat s novým vedením," potvrdil informaci Právu chomutovský soc. dem. Roman Houska.

K Bendovu rozhodnutí se okamžitě vyjádřil jeho přítel a politický spojenec Jiří Paroubek na svých facebookových stránkách.

Výrok Jiřího Paroubka na Facebooku
Petr Benda už nechtěl - po štvanici, kterou na něj v uplynulých měsících a letech organizovali zkorumpovaní novináři typu Ovčáčka a Machové - znovu kandidovat. Je potreba říci, že těmto novinářům ochotně dodávali "informace" o Petru Bendovi křiváci typu Jaroslava Foldyny nebo Arno Fišery. Ti, kdo stojí za jmenovanými novináři, chtěli docílit odchodu Petra Bendy z funkce předsedy tak, abych časem z Ústeckého kraje musel politicky odejit i já. Budu na to reagovat jediným možným způsobem: V příštích několika týdnech přesunu své trvalé bydliště do Teplic, abych dal najevo, že i v budoucnu počítám s tím, že se budu politicky v Ústeckém kraji angažovatdoslovně převzato ze stránek Jiřího Paroubka na Facebooku

(pozn.: Jiří Ovčáček je redaktorem Práva, Martina Machová pak redaktorkou Aktuálně.cz)

O Bendově konci se již hovořilo

Už od sobotního rána se v zákulisí konference hovořilo o tom, že Benda skončí. „Je velmi pravděpodobné, že Benda nebude vůbec kandidovat a obhajovat svoji funkci. Pravděpodobně se na tom dohodl s Paroubkem, aby se vyhnul debaklu. Na konferenci by získal jen čtvrtinu hlasů,“ řekl Právu zdroj z jednání konference. Scénáři nasvědčovalo, že ačkoliv to avizoval, Bendův přítel Paroubek na jednání nedorazil. Oznámil ale, že si chce v Teplicích, kde má nyní pronajatý byt, zařídit trvalé bydliště.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Nový šéf soc. dem. na Ústecku Arno Fišera.

Novým předsedou ústecké krajské ČSSD byl na konferenci zvolen Arno Fišera. Ten je náměstkem hejtmanky Jany Vaňhové a vede oranžové v Ústí nad Labem. Fišera získal 140 hlasů delegátů.

Kraj nominoval Haška

Ústecká soc. dem. se sešla v kulturním domě v Jirkově u Chomutova. Jako host byl přítomen ekonom Valtr Komárek, který byl nominován do pozice čestného předsedy strany.

Dorazila i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Ta byla nominvána na post místopředsedkyně ČSSD. Nominaci na funkci místopředsedy získal i děčínský poslanec Jaroslav Foldyna.

Do křesla předsedy strany ústečtí soc. dem. nominovali jihomoravského hejtmana Michala Haška. Podle zjištění Práva se pro něj vyslovilo 117 delegátů, 30 se zdrželo.

Podle Haška je výsledek konference významný signál veřejnosti i dovnitř ČSSD o proměně, kterou ústecká krajská stranická buňka prodělává. "Já tato personální rozhodnutí respektuji a vítám, myslím, že mohou být dobrou posilou nového týmu měnícího dosavadní tvář a směřování ČSSD," sdělil Hašek Právu.

V uplynulých týdnech se v soc. dem. na Ústecku vytvořila vnitrostranická koalice, která si vytyčila za cíl na konferenci svrhnout dlouholetého šéfa krajské organizace Bendu.

Svržení Bendy společně s podporou Komárkovi, Benešové a Foldynovi znamená výrazné oslabení Paroubkových zbývajících pozic v rámci ČSSD. Právě Komárek se stal v posledních dnech terčem expředsedových nevybíravých slovních ataků.

Rozruch v souvislosti s děním v ústecké soc. dem. vyvolal ministr dopravy Vít Bárta (VV), který označil Bendu za jednoho z kmotrů, který má vliv na ústecké Ředitelství silnic a dálnic. Bárta si za to vysloužil několik trestních oznámení, která na něj podali Paroubek a Benda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám