Hlavní obsah

Paroubek: Akci CzechTek jsem podcenil

PRAHA

Předseda vlády Jiří Paroubek přiznal, že akci CzechTek podcenil. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že vůbec nevěděl, co to CzechTek je a jaké problémy mohou vzniknout. Chyby ale vidí také na straně ministra vnitra Františka Bublana a policie.

Článek

Bublan měl podle něj o problému více debatovat s politiky a policie měla lépe komunikovat s veřejností.

"Sebekriticky musím říci, že jsem to podcenil. Já jsem nevěděl, co je to CzechTek. Já jsem nevěděl, k jakým problémům může dojít. Já jsem to tolik nesledoval. Slibuji, že tyto věci budu napříště sledovat," řekl Paroubek.

Vláda a policie si měly podle něj již dopředu říci, čemu dávají přednost. "Jestli řekněme nerespektování osobního vlastnictví, nerespektování zájmu některé obce nebo dáváme přednost tomu, aby nějaká akce proběhla free," řekl.

Vemte si příklad z Britů

Policie podle něj pochybila v tom, že zvolila špatnou komunikační strategii vůči veřejnosti. "V zásadě komunikační strategie ve vztahu k veřejnosti nebyla ze strany policie žádná," řekl. Příklad by si mohla česká policie vzít podle něj z britské policie, která po teroristických útocích v Londýně komunikovala s veřejností lépe.

Paroubek se také vyslovil pro změnu zákonů, které by pořádání akcí typu CzechTek do budoucna lépe upravily. "Chtělo by určitou změnu zákona udělat, měla by tam být (v zákoně) jasně řečená odpovědnost starostů obcí, aby oni rozhodli, zda to na svém katastru chtějí, nebo nechtějí, to v tuto chvíli tady není," řekl. Změny v zákonech již připravuje ministr vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám