Hlavní obsah

Parlamentní výslechy možná poprvé před kamerami

– PRAHA
Právo, Marie Königová

Výslechy svědků před televizními kamerami a veřejná slyšení odborníků i v přímém přenosu se mohou brzy stát - stejně jako třeba v Polsku - realitou. Shodnou-li se příští týden poslanci na ustavení vyšetřovací komise pro privatizaci petrochemického průmyslu, bude to poprvé, kdy bude česká veřejnost moci být průběžně seznamována s její prací.

Článek

Poslanci letos na jaře přijali nová pravidla. Největší změnou je ustanovení o tom, že jednání komisí bude - s výjimkou státního tajemství - veřejné.

Dosud komise jednaly za zavřenými dveřmi a občané byli odkázáni pouze na kusé či vyhýbavé informace, které jejich členové pouštěli prostřednictvím novinářů ven. Závěrečné zprávy veřejně vyslechla Sněmovna.

Poslední vyšetřovací komisi, která teprve letos ukončila činnost - k okolnostem kauzy Diag Human - vedla Hana Šedivá (ČSSD). Podle ní fakt, že jednání bude veřejné, situaci ztíží: "Členové to budou mít složitější, protože najednou budou muset dodržovat trochu jiná pravidla. A to i po technické stránce, protože bude třeba zajistit dostatečnou místnost vybavenou technikou pro veřejná slyšení." Její komise měla své poslední zasedání v únoru, a tak se jí povinnost veřejného jednání, která začala platit až koncem letošního dubna, netýkala.

"Možná že veřejná slyšení přispějí ke zjištění pravdy, ale v určitém okamžiku se bude jednat o důvěrných či dokonce tajných informacích a bude třeba jednání uzavřít," uvedla Šedivá. "U nás šlo o obchodní věci, kdy nebylo vhodné, aby veřejnost k nim měla přístup. Předpokládám, že v případě privatizace Unipetrolu to bude obdobné," dodala.

Nynější europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf však varuje i před politickými tlaky. Byl členem komise pro vyšetřování krachu Kreditní a průmyslové banky Plzeň. "Měl jsem pocit naprosté frustrace a bezmocnosti, protože my jsme měli problém dostat se k základním informacím. Celou dobu jsme naráželi, my a sociální demokraté, na odpor pravicových stran, na odpor ODS a lidovců, kteří prostě řekli, že bankovní tajemství je posvátná kráva, kterou nelze zabít," řekl Ransdorf v neděli na Nově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám