Hlavní obsah

Parkanová musí z vedení Sněmovny pryč, shoduje se opozice

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Navzdory urputné snaze ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) uchránit svou stranickou kolegyni, místopředsedkyni Sněmovny Vlastu Parkanovou před trestním stíháním, většina poslanců nejspíš policii vyjde vstříc a poslankyni zbaví imunity.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlasta Parkanová

Článek

Stanovisko k Parkanové v úterý vydá mandátový a imunitní výbor a o jejím vydání bude pravděpodobně hlasovat i Sněmovna.

Jenže tím debata o Parkanové patrně neskončí. Opozice už nyní dává najevo, že Parkanová by se kvůli svému trestnímu stíhání měla vzdát funkce místopředsedkyně dolní parlamentní komory.

„Pokud bude trestně stíhaná, měla by funkci opustit,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu soc. dem. Jeroným Tejc. Připomněl slova šéfky komory Miroslavy Němcové (ODS) na adresu stíhaného Davida Ratha, jehož samotná přítomnost ve Sněmovně Němcové vadila a označila to za ostudu. „Neměla by trpět ostudu a měla by požadovat po své místopředsedkyni rezignaci,“ dodal.

Podobně se vyjádřil také šéf klubu KSČM Pavel Kováčik i předseda véčkařů Radek John.

„Člověk, který je přinejmenším politicky odpovědný za to, že daňovým poplatníkům zmizelo přes 600 miliónů korun, by neměl být ve vedení Sněmovny,“ řekl Právu John.

John: měla by rezignovat

Opozice doufá, že Parkanová se v případě vydání sama vzdá funkce a nebude nutné přistupovat k delikátní situaci – totiž k návrhu na její odvolání, k čemuž stačí podpisy čtyřiceti poslanců.

„Měla by předejít této možnosti a sama rezignovat,“ míní John. A Tejc dodává: „V tuto chvíli bych ponechal paní místopředsedkyni prostor bez ultimát, aby to udělala sama.“ Dotaz Práva, zda případně funkci opustí, Parkanová v pondělí nechala bez odpovědi.

Nejspíš ale stejné otázce pro případ vydání bude čelit na klubu TOP 09. Podle šéfa poslanců Petra Gazdíka se o tom bude určitě jednat. „Myslím, že klub se nebude snažit zhoršovat politickou kulturu,“ omezil se na strohé konstatování Gazdík.

Jakékoli stanovisko odmítl sdělit místopředseda klubu ODS Marek Benda. „Nebudu říkat nic před tím, než Sněmovna rozhodne,“ řekl Právu.

Rvačka o funkce?

Případný odchod Parkanové z vedení komory přitom může roztočit rvačku o funkce. Ve vedení Sněmovny by totiž zůstala pouze její šéfka Němcová a jediný místopředseda – Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Po odchodu véčkařů do opozice se funkce místopředsedkyně vzdala Kateřina Klasnová. Už nyní si ale členové vedení stěžují, že ve třech se to „těžko táhne“ a stačí, když jeden z místopředsedů třeba kvůli nemoci nebo zahraniční cestě vypadne, a situace se komplikuje.

„Koalice má, co chtěla, když odmítla respektovat zásadu poměrného zastoupení,“ uvedl Tejc s tím, že soc. dem. je ochotna o novém obsazení postů místopředsedů jednat.

V každém případě ale bude prosazovat, aby se funkce ve vedení rozdělily stranám podle počtu poslanců. „Pokud bude koalice trvat na svém, má dost hlasů si prosadit své a potom jí přeju v tajné volbě hodně štěstí,“ dodal.

Narážel tím na kuloárové informace, podle kterých kvůli napětí mezi ODS a TOP 09 si budou obě strany vzájemně své lidi blokovat, a v tajné volbě tak nemusí být zvolen nikdo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám