Hlavní obsah

Pardubičtí radní z ODS rezignovali kvůli aférám

Právo, René Chvalina
Pardubice

Politické kauzy donutily ve středu pardubické radní Jan Kislingera (ODS) a Jaroslava Kňavu (ODS) odstoupit z funkcí. Kislinger překročil svou pravomoc při zadávání veřejných zakázek a své kroky nedokázal dostatečně obhájit. Jeho stranický kolega Kňava odstoupil kvůli leteckému výletu s několika pardubickými podnikateli a politiky na fotbalový zápas do Madridu.

Článek

Novináře o odstoupení stranických kolegů informoval primátor Pardubic Jiří Deml (ODS). Náhradu za oba se pokusí radnice najít do konce měsíce.

„Poté, co jsme si s oběma otevřeně o všem promluvili, rezignoval pan Kňava sám a rezignační dopis od Jiřího Kislingera jsem obdržel ve středu ráno,“ řekl Právu primátor. O křeslo radního přišel Kňava za to, že s dalšími politiky a podnikateli, kteří dostávali od města zakázky, letěl luxusním letadlem na fotbalový zápas do Madridu. [celá zpráva]

Kňava poté, co se celá kauza provalila, odmítal zastupitelům i mediím cokoliv vysvětlovat. Jeho rozhořčený projev na zastupitelstvu, který je uložen na webu města, zdůraznil, že opoziční zastupitel nemá právo se na jeho soukromé výlety vůbec ptát. Kňava již dříve musel obhajovat výlet se svými politickými a podnikatelskými kolegy na hokejové zápasy na Floridu.

„Všichni, kteří vykonáváme veřejné funkce, musíme pečlivě vážit i naše soukromé aktivity,“ zdůraznil Deml.

Nyní už bývalý náměstek primátora Kislinger podle města pochybil při zadání veřejné zakázky. Tu vědomě rozdělil na dvě části, aby každá z nich nedosáhla hranice dvou milionů. Tímto krokem, tak vytvořil podmínky proto, aby nemusela být vyhlášena veřejná soutěž. Kislinger svou chybu nakonec přiznal a rezignačním dopisem opustil křeslo radního Pardubic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám