Hlavní obsah

Pardubický kraj povedou ČSSD se zemanovci a koalicí menších stran

Pardubice

ČSSD se v Pardubickém kraji v úterý dohodla na koalici se Stranou práv občanů - zemanovci (SPOZ) a Koalicí pro Pardubický kraj (KPK), kterou tvoří lidovci, SNK ED a hnutí Nestraníci. Koalice bude mít 25 z 45 zastupitelů. ČSSD získá v radě pět křesel, KPK tři a zemanovci jedno, každá z koaličních stran bude mít svého náměstka hejtmana, oznámil lídr ČSSD Martin Netolický. V opozici skončí KSČM a ODS.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Pardubice

Článek

Klub zastupitelů ČSSD přijal návrh všemi 12 hlasy. Sociální demokraté vyjednávali o možné koalici i s KSČM, ta nakonec skončí v opozici. KSČM získá předsedy finančního a kontrolního výboru, oba budou pro svou funkci uvolněni. "Chápeme KSČM jako nejsilnější opoziční stranu, která by měla mít informace a zázemí pro opoziční funkci," vysvětlil rozhodnutí Netolický.

Koaliční strany podepsaly memorandum o spolupráci, koaliční dohoda by měla být potvrzena do pěti pracovních dnů. "Koalice pro Pardubický kraj bude mít post prvního náměstka hejtmana," řekl lídr KPK Roman Línek (KDU-ČSL).

Zemanovci budou usilovat v krajské radě o oblast dopravy. Na starosti by jí měl mít lídr kandidátky SPOZ Jaromír Dušek, dosavadní předseda Svazu odborářů služeb a dopravy.

Opoziční KSČM získá kromě dvou uvolněných předsedů významných výborů také funkci jednoho místopředsedy. ODS připadne předsednictví jednoho výboru a posty dvou místopředsedů.

Volby v Pardubickém kraji vyhrála ČSSD před KSČM a Koalicí pro Pardubický kraj (KPK). Z 45 mandátů jich získala 12 ČSSD, KSČM má 11 zástupců, KPK deset, ODS má šest mandátů, TOP 09 a Starostové pro Pardubický kraj a Strana práv občanů - zemanovci po třech mandátech.

Hejtmanství již svolalo na 2. listopad ustavující zastupitelstvo, kde bude zvolen nový hejtman, jeho náměstkové a členové rady. Na krajský soud se však obrátilo několik stěžovatelů, kteří zpochybňují platnost voleb. Podle nich byly nesprávně sečteny preferenční hlasy kandidátky ODS Jany Smetanové, která se kvůli tomu nedostala do krajského zastupitelstva. Podle vedoucí oddělení vnitřních věcí krajského úřadu Olgy Daškové návrhy na neplatnost voleb konání ustavujícího zastupitelstva neovlivní, neboť nejsou zpochybněny celé volby, ale pouze volba jednoho kandidáta.

Reklama

Výběr článků

Načítám