Hlavní obsah

Panika ve školství: úředníci se bojí o místa

Právo, Marek Přibil

Školští úředníci se děsí propouštění. Podle plánu šéfa resortu Josefa Dobeše (VV) mají ze sedmnácti ústavů spadajících pod ministerstvo zůstat jen tři. Ze stovek zaměstnanců jich zbude šedesát. Ministerstvo by tak ročně ušetřilo stamilióny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„Lidé se opravdu bojí, že budou rozmetáni a přijdou o místa. Dobeš vyhazuje bez slitování. Zároveň ředitelé ústavů jsou hodně naštvaní. Mají rozpracováno mnoho projektů, kde jde o stamilióny. Jde o stovky veřejných zakázek. Panuje napětí,“ řekl Právu zdroj z ministerstva. V 17 ústavech pracuje šest stovek lidí a přes tisíc externistů.

Třeba Výzkumný ústav pedagogický (VÚP) spravuje tři národní projekty. Například metodický portál pro výuku na základních a středních školách či metodickou podporu gymnázií, jejichž rozpočty jsou 75 miliónů Kč a 40 miliónů Kč.

„Nemyslím, že by sloučení ohrozilo faktické řešení projektů, spíš nám přibude mnoho administrativy, která s převodem nastane. Patrně dojde i k nedočerpání finančních prostředků, které zůstaly v rezervním fondu z loňska,“ řekla Právu šéfka ústavu Stanislava Krčková s tím, že na rok 2011 byl schválen pro VÚP roční příspěvek ve výši 23 miliónů Kč.

„Ve školství máme individuální projekty národní, kterých je v tuto chvíli pětadvacet v celkové hodnotě tří miliard,“ řekl Právu Dobeš, jenž kritizuje neefektivnost vynakládaných prostředků.

V rozhovoru pro sobotní Právo ministr uvedl, že cítí silnou hysterii z toho, že chce ústavy neboli malá ministerstva slučovat. Od 1. dubna dojde podle něj ke sloučení prvních tří. Od 1. září chystá sloučení dalších tří. „A to je jenom nadechnutí se pro rok 2012,“ zdůraznil. [celá zpráva]

Krčková v pondělí podotkla: „Je mi líto, že je VÚP spojován s nějakou hysterií, i to, jak se o nás v poslední době mluví. Náš ústav patří mezi organizace, které by měly být sloučeny už letos. Konkrétně k 1. dubnu oproti původně plánovanému termínu k 1. červenci.“

Inspektoři mají 300 miliónů ročně

Stamilióny ročně má v ruce i Česká školní inspekce. V roce 2005 byl její limit 616 přepočtených míst, v roce 2010 je určen na 505 pracovníků. Celkový neinvestiční rozpočet se pohyboval okolo 300 miliónů Kč. „Loni jsme poprvé poklesli pod tuto mez a letos byl v provozu i ve mzdovém rozpočtu krácen o 10 procent,“ řekla Právu šéfka inspekce Olga Hofmannová.

Slučování si nepřipouští. „Inspekce byla ustanovena zákonem v roce 2005, optimalizační projekt se nás netýká. Jde-li o síť podpůrných organizací, optimalizace byla připravována již od 90. let a vždy ztroskotala na jejich úspěšném lobbingu,“ řekla Právu.

Nemyslí si, že by byly projekty ministerských organizací byly v ohrožení, „protože většina finančních prostředků se spotřebovává na projekty samotné a do škol se přes velmi dobře placené aparáty dostal ve všech projektech jen malý zlomek“.

Jenže Dobeš chce zřejmě sloučit i ústavy dané zákonem, tedy i inspekci. Vyplývá to z jeho věty: „Snížení počtu musíme udělat v horizontu dvou tří let. Některé organizace jsou dány zákonem, některé mají velmi silné lobbistické zázemí.“

Pro maturity stovky externistů

Podle zjištění Práva se dubnové sloučení týká i Národního institutu pro další vzdělávání. „Máme přes 50 zaměstnanců. Plním úkol, kterým jsem dostala,“ řekla v pondělí Právu šéfka institutu Helena Plitzová.

Úředníci se o místa bojí i v Ústavu pro informace ve vzdělávání, Národním ústavu odborného vzdělávání či Cermatu, který chystá státní maturity. Podle ministra se ústavy po dlouhá léta zabydlovaly ve svých sídlech v centru Prahy.

Například Cermat sídlí v pražské Jeruzalémské ulici. Ve správě má pak objekt v ulici Jankovcově. Už 19. července 2007 potvrdilo Právu tehdejší vedení Cermatu, že zhruba 80 miliónů korun spolkla rekonstrukce mateřské budovy v Jeruzalémské.

„Cermat má 55 kmenových zaměstnanců. K nim je nutné přičíst 845 projektových pracovníků, autorů, revizorů, členů expertních týmů a dalších,“ řekl Právu nedávno mluvčí státních maturit Petr Habáň.

Mluvčí Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) Bohumila Beranová Právu řekla, že návrh rozpočtu organizace na rok 2011 je kolem 78,2 miliónu korun. „Informaci, zda má být ÚIV sloučen, nemáme. Ředitelku ÚIV v této věci nikdo neinformoval,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám