Hlavní obsah

Památku Milady Horákové si připomněli ve věznici, kde byla popravena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památku oběti politických procesů Milady Horákové si v sobotu lidé připomněli ve věznici na pražské Pankráci, kde byla před 65 lety popravena. Dopoledne proběhl také pietní akt u Pomníku obětem komunismu na Újezdě.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Památku oběti politických procesů Milady Horákové si lidé připomněli 27. června ve věznici na pražské Pankráci, kde byla před 65 lety popravena. Na snímku vlevo je předsedkyně Konfederace politických vězňů ČR MUDr. Naděžda Kavalírová.

Článek

Pietního aktu ve věznici na Pankráci se účastnili mimo jiné zástupci Konfederace politických vězňů České republiky nebo ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Lidé na Horákovou vzpomínali už v pátek u jejího symbolického hrobu na Vyšehradě, na Ďáblickém hřbitově a u pomníku v ulici Milady Horákové.

Foto: ČTK

Právničku a národně socialistickou poslankyni Miladu Horákovou oběsili za špionáž a velezradu v roce 1950 na základě rozsudku ve vykonstruovaném procesu. Společně s ní bylo souzeno dalších 12 lidí, kteří údajně tvořili špionské centrum.

Milada Horáková se účastnila protinacistického odboje za druhé světové války. Aktivně vystupovala i proti komunistickému režimu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pietního aktu se zúčastnil také ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

"Nebála se říct, co si myslí. Patřila k vůdčím osobnostem národních socialistů a byla výraznou političkou své doby," charakterizoval ji historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Horáková byla jedinou ženou, kterou čeští komunisté odsoudili a popravili v politickém procesu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám