Hlavní obsah

Palestinského velvyslance nemohl zabít výbuch trezoru, tvrdí expert na sejfy

Novinky, mak, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pravděpodobnost, že by palestinského velvyslance v Praze zabila exploze zabezpečovacího systému umístěného v trezoru, je téměř nulová. Novinkám to řekl specialista na trezory Robert Kubáň. Případem úmrtí Džamála Muhammada Džamála se stále zabývají kriminalisté a zatím není jasné, co se přesně v jeho rezidenci v pražském Suchdole na Nový rok stalo.

Expert na trezory: Není možné, aby palestinského velvyslance zabil výbuch trezoruVideo: Novinky

 
Článek

„Žádný z renomovaných výrobců, jak českých, tak zahraničních nevyrábí ani nedodává trezory, které by vám při špatné manipulaci nebo násilném vniknutí umožnily to, že trezor vybuchne,” řekl Kubáň.

Výbušný nástražný systém si podle něj může na zakázku opatřit například tajná služba nebo policie, ani v takovém případě však není možné, aby trezor při nesprávné manipulaci někoho vážně zranil, či dokonce zabil.

„Setkáváme se se zákazníky, kteří chtějí, aby trezory uměly něco navíc, což jim dokážeme vyrobit, ale nejedná se o žádné nebezpečné nástražné systémy, protože nikdo z nás výrobců nemá oprávnění nakládat s výbušninami a podobnými systémy,” upřesnil Kubáň.

Podle něj běžně v trezoru exploduje namísto výbušniny maximálně kapsle, například s barevnou tekutinou, která znehodnotí obsah sejfu. „Kdyby měl být trezor konstruován tak, aby zabránil neoprávněnému vniknutí, a mělo dojít k jeho výbuchu, je konstrukčně nemožné, aby vám trezor ublížil. Celá konstrukce trezoru musí být udělána tak, že jakmile zadá někdo špatně kód nebo se snaží vloupat do trezoru, dojde k výbuchu uvnitř trezoru, ale ne venku,” vysvětlil Kubáň.

Policie šetří diplomatovu smrt jako nedbalost

Šestapadesátiletý Džamál podlehl těžkým zraněním, která utrpěl na Nový rok, když otevřel sejf v nové budově velvyslanectví.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál

„Máme první výsledky, nejsou ale konečné. Prvotní zjištění nasvědčují, že výbuch způsobilo zařízení uvnitř kovového trezoru, které mělo vybuchnout, pokud se se sejfem bude nakládat nesprávným způsobem,“ řekl ve středu palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí. [celá zpráva]

Česká policie po výbuchu v budově v Suchdole našla zbraně, o kterých Palestinci tvrdí, že nejsou nelegální. Podle české policie výbuch nebyl teroristickým činem a velvyslancova smrt je v Česku vyšetřována jako usmrcení z nedbalosti. Čeští policisté ovšem zároveň vyšetřují nález zbraní jako nedovolené ozbrojování.

V Palestině pohřbili velvyslance, který zemřel při výbuchu trezoru v PrazeVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám