Hlavní obsah

Palestina v ČR změní velvyslaneckého veterána po 17 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Palestina po 17 letech vystřídá svého velvyslance v České republice. Současný velvyslanec Samí Abdal Fattáh, který nastoupil do úřadu v roce 1988, byl nejdéle sloužícím zahraničním velvyslancem v Česku. Měl by ho nahradit diplomat Muhammad Salajmé, jenž byl od roku 2000 palestinským velvyslancem v Bulharsku.

Článek

Fattáh už v roce 2002 řekl, že by byl rád, kdyby ho někdo vystřídal. V témže roce deník Právo přinesl informaci, podle níž Praha usilovala o jeho výměnu, což ale česká diplomacie popřela. Právo vycházelo z toho, že česká strana měla problémy s protiamerickými výroky, které Fattáh pronesl v Brně.

Tehdejší ministr zahraničí Jan Kavan informace tisku popíral. Prohlásil, že ČR nepodnikala žádné kroky, které by směřovaly k odjezdu palestinského velvyslance. Také palestinské velvyslanectví v Praze tehdy uvedlo, že nedostalo od českého ministerstva zahraničí ani ústní, ani písemnou informaci o tom, že by bylo žádoucí, aby Fattáh odjel.

Dobré vztahy ČR s Palestinci i Izraelem

ČR uznává Palestinu jako stát ve stadiu zrodu a navzájem se uznávají jako subjekty mezinárodního práva. Česká republika otevřela v palestinské samosprávě svůj styčný úřad v roce 2000 v Ramalláhu na západním břehu Jordánu jako první stát z bývalého sovětského bloku.

Česká diplomacie se pyšní dobrými vztahy jak s Palestinci, tak i s Izraelem, čímž se vymyká celosvětovému trendu. Oblast Blízkého východu a snaha o mírové řešení izraelsko- palestinského konfliktu patří dlouhodobě mezi priority současné české zahraniční politiky.

To potvrdil nedávno i prezident Václav Klaus, když řekl, že ČR hodlá přispívat k vyváženému přístupu EU k izraelsko- palestinským problémům. Ocenil také nedávný odsun Izraelců z pásma Gazy a označil to za průlomovou iniciativu izraelského premiéra Ariela Šarona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám