Hlavní obsah

Palasova šílená ramena

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můj dávno zemřelý učitel houslí a ministr zemědělství Jaroslav Palas mají něco společného. Ten první se ve společnosti často chlubil, že jednou poobědval s virtuosem Davidem Oistrachem. Na malém městě se proto těšil vážnosti, dokonce se o tom mluvilo nad rakví.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Mnoho let poté mi prozradila jeho žena, že si jednou skutečně dali řízek v pražské restauraci, kde v salonku s nějakou společností obědval i Oistrach, a že se jim ho podařilo i na chvilku zahlédnout, když šel na toaletu.

Nevyčítám mu, že dělal na lidi ramena; vždyť tím nikomu neublížil. Ten druhý, náš ministr zemědělství, se v pondělí 24. května zúčastnil zasedání rady ministrů zemědělství zemí Evropské unie.

Když se vrátil do Prahy, oznámil zemědělskému lidu a národu tuto zvěst: V chovech hovězího dobytka, kde se vyskytne kus nakažený takzvanou nemocí šílených krav (BSE), nebude už nutné vybíjet celé stádo stejně starých a ze stejných zdrojů krmiv vyživovaných zvířat. Krávy budou dál produkovat mléko a utraceny budou postupně. Tohle protekční zmírnění pravidel se Palasovi podařilo v Bruselu vyjednat.

Klobouk z hlavy před takovým šikovným ministrem! Z řad chovatelů se po té zprávě neozvalo žádné hurráá, protože to znamenalo, že už nebudou dostávat finanční náhradu za ztracenou produkci mléka, ale daňový poplatník si oddychl, neboť z jeho kapsy se šílenství krav muselo platit.

Hlavně ale zaplesali lidé dobrého srdce, neboť málo platné, je to evropská ukrutnost zabíjet březí dojnice a kvůli výskytu jednoho nakaženého kusu popravit celý kravín.

Škoda že se v těch dnech nedělala anketa oblíbenosti politiků. Ministr zemědělství by těžce bodoval. A dost by to potřeboval. Třeba kvůli trestnímu oznámení, které na něho podal údajný pan Smith z Karlsruhe a které policie prověřuje. Podle toho udání měl ministr dostat úplatek od německé počítačové firmy a za to jí dát od ministerstva zakázku. To je dost brutální útok na politikovu pověst a Palas už taky podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli pokusu o svou diskreditaci.

Menšího kalibru už je starost novinářů o ministrovo exkluzívní bydlení v centru Prahy, kde místo tržního nájemného mu ministerstvo platí na ministerské poměry "sociální" nájem. Anebo o jeho přesuny po republice s majáčkem na autě. Bruselský úspěch přišel v příhodném čase. Jenže to dopadlo jako s Oistrachem.

Z Evropské komise ve čtvrtek sdělili, že žádná protekce pro Česko v Bruselu vyjednána nebyla, a ministrovo sdělení národu považují za neopodstatněné. Úděl našich krav se bohužel zatím nezmění, to jen ministr Palas dělal ramena. Ani mu to nevyčítám, vždyť tím nikomu neublížil. Snad jen sám sobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám