Hlavní obsah

Padne-li euro, půjde i nám o přežití, varuje Kalousek

Právo, Jan Rovenský

Boj o přežití. To podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) čeká Česko v případě, že by došlo k pádu eura. Krach eurozóny, který si zásadně nepřeje, ale který podle něj není „vůbec nereálný“, by měl osudný dopad na ČR a musela by padnout všechna ideologická tabu – ať už daňová, nebo týkající se sociálního státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Pokládám za mnohem pravděpodobnější než nepravděpodobné, že budeme v příštím roce čelit problémům a výzvám, které jsme si dvacet let neuměli představit. Bude to fakt docela hustý,“ prohlásil Kalousek při setkání se starosty středočeských obcí v Praze.

Varoval, že „budeme prostě muset hledat úplně jiné vzorce uvažování a (státní) správy. A budou padat tabu. Tabu o sociálních státech a naše tabu o daňové demagogii. Budeme prostě bojovat o přežití“.

Ministr podotkl, že si pád eura rozhodně nepřeje. „Nicméně pokud by došlo k systémovému finančnímu kolapsu v zemích eurozóny, tak to bude mít takový fatální hospodářský, rozpočtový i sociální dopad na ČR, že v tu chvíli všechny demokratické strany se musí zmobilizovat ke společnému řešení. A tam musí padnout všechna ideologická tabu, protože pak už to není souboj o ideje, ale boj o holou existenci,“ dodal pro Právo Kalousek.

Podle něj kvůli problémům ve světových ekonomikách si Česko nemůže dovolit hrát hru na různé standardy veřejných služeb.

Připravuje se krizový plán

Kalouskova slova přicházejí v době, kdy zprávy ze zahraničí mluví o tom, že nadnárodní firmy se připravují na rozpad eurozóny, zatímco Evropská centrální banka údajně chystá tisk dalších eurobankovek.

Ministrova slova jsou o to závažnější, že premiér Petr Nečas (ODS) minulý měsíc v Právu nevyloučil, že v případě, že by se ekonomika propadla jako v roce 2009 (tedy minus čtyři procenta HDP), tak by mohlo dojít i na případné zmrazení důchodů a další snížení platů ve státní správě.

A o prolamování tabu mluvil i šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. V nedávném rozhovoru v Právu řekl, že v případě dalšího utahování opasků by zřejmě došlo i na symbolické zdanění nejbohatších.

Na dotaz Práva, zda ministerstvo financí připravuje krizový plán, Kalousek odpověděl: „Abychom něco takového nemodelovali, tak bychom nedělali svoji práci pořádně. Musíte se připravovat i na to, o čem se denně modlíte, aby nenastalo.“

Anketa

Obáváte se pádu eura?
ano, bylo by to asi vážné
55,4 %
ano, ale myslím, že důsledky nebudou tak velké
20 %
myslím, že euro nepadne
12,1 %
je mi to jedno
12,5 %
Celkem hlasovalo 22822 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám