Hlavní obsah

Padělky léků obsahovaly i jed na krysy

Právo, Václav Pergl

Padělané léky představují vážné ohrožení zdraví uživatelů. Jejich výroba a prodej jsou kriminální činy. Dokonce v nich byl odhalen i jed na krysy. Proto se letos dostaly do finiše přípravy na start Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv (NOOL), která pomoci má v boji proti padělkům. Od února 2019 ponesou všechny léky vydávané na předpis dvourozměrný kód, jehož prostřednictvím se bude ověřovat jejich pravost při výdeji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výroba léků ve farmaceutické firmě Zentiva. Na snímku adjustace tablet.

Článek

Padělky léčiv jsou v Evropské unii nezanedbatelným problémem. Lidé je většinou nepoznají, jak ukázal průzkum Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Oficiální výrobci léků dodržují velmi přísné standardy, kterými se však samozřejmě neřídí padělatelé.

Falešné léky proto mohou své uživatele ohrozit nejen tím, že nebudou účinkovat. Mohou obsahovat přímo škodlivé látky. Rozbor v zachycených padělcích již odhalil například jed na krysy, pesticidy či barvivo užívané pro značení vozovek.

„Evropská unie v zájmu potírání padělků přijala legislativu, která členské státy zavazuje zavést elektronický systém, který bude ověřovat pravost léčiv při výdeji. Ukládá, aby systém provozovala nezisková organizace zřízená farmaceutickými společnostmi, distributory a lékárníky. Za hraniční termín, od kterého musí systém fungovat, byl stanoven 9. únor 2019,“ informoval Právo Jakub Dvořáček, výkonný ředitel AIFP.

Pořídí si čtečky

Ještě v letošním roce bude s lékárnami, jež se dobrovolně přihlásí, spuštěn pilotní provoz, který ověří fungování informačního systému, čteček i technické a logistické parametry. Nové kódy se tedy prozatím objeví jen na menším množství léků a čtečky jen v některých lékárnách, s nimiž se nová organizace na zkušebním provozu dohodne. Tyto lékárny si sice budou muset pořídit čtečky dříve, ale zato budou v předstihu dobře připravené.

„Realita je taková, že v důsledku přijaté evropské legislativy si čtečky budou muset pořídit všechny lékárny. Bez zapojení do systému ověřování pravosti léčiv po stanoveném datu nebude možné vydání žádného léku na předpis,“ upozornil Dvořáček. Díky unikátnímu kódu každého balení a evidenci v národním úložišti nebude možné vydat pacientovi lék bez prověření.

Přípravy pokračují

Prozatím byl založen neformální poradní orgán organizace – expertní skupina složená ze zaměstnanců výrobců léčiv, distributorů a lékárníků, kteří mají na starosti jednotlivé oblasti (IT, distribuce, legislativa). Budou pomáhat se zpracováním materiálů přicházejících z Bruselu a hledat způsob, jak požadavkům dostát, aby byl zajištěn hladký průběh. Náklady na rozjezd systému poskytly farmaceutické společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám