Hlavní obsah

Padělání dokladů brání tisíce částic

Právo, Martin Procházka

Šest let trval české firmě IQ Structures vývoj ochrany dokladů proti padělání, které nelze napodobit. Vytvořila takzvaný Národní koncept, který je spojením grafických, optických a holografických bezpečnostních prvků na polykarbonátových dokladech jako občanský a řidičský průkaz, pas nebo rodný list.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Špičkové optické bezpečnostní prvky tak designově navazují na ceninový tisk a zároveň graficky jeden doklad navazuje na druhý,“ řekl Právu jednatel společnosti Tomáš Těthal.

Vyrobit doklady přitom není příliš časově náročně, od chvíle, kdy je zahájena příprava projektu pro ochranu dokladů, trvá celý proces do jejich dodání jen několik měsíců.

Padělků peněz ubylo, i kvůli pandemii

Ekonomika

„Padělatelé dokladů se rychle učí a pro vlády je nezbytné, aby si před nimi udržely náskok. Národní koncept představuje řešení, které nelze napodobit. Je to dáno zejména celoplošným pokrytím dokladu optickým bezpečnostním prvkem složeným z desetitisíců mikročástic, jeho zapouzdřením do těla dokladu a soutiskem s ceninovou grafi-kou vyrobenou tiskovými technikami,“ vysvětlil Těthal.

Zájem mají zahraniční národní banky i státy
Tomáš Těthal, IQ Structures

Národní koncept podle jeho slov rovněž umožňuje kombinovat průhledné a kovové části optického bezpečnostního prvku, ty mohou navíc zasahovat až do kraje dokladu. Světově unikátním řešením je možnost zapisovat údaje o držiteli dokladu přímo do těla kovové části optického bezpečnostního prvku.

Nedostatečná ochrana v Česku

O bezpečnostní prvky vyvinuté českými vědci mají podle Těthalových slov zájem i zahraniční národní banky kvůli ochraně bankovek a cenin i státy kvůli ochraně dokladů. „Praxí v tomto oboru je, že se o konkrétních zakázkách informace nesdělují. Ale dá se říct, že se jedná o státy v evropském a asijském regionu,“ přiblížil.

O spolupráci firma jedná i s českými úřady, protože doklady v tuzemsku jsou podle Těthala chráněny nedostatečně.

Šestice mužů chystala podle obžaloby padělky peněz za miliardy

Krimi

„Doufáme, že se nám podaří uspět v soutěži. Z hlediska zabezpečení dokladů proti padělání by bylo vhodné české páteřní doklady inovovat, a to zejména z hlediska použitých optických bezpečnostních prvků. V současné době používají české doklady zastaralé řešení, řidičský průkaz není dokonce zabezpečen žádným optickým bezpečnostním prvkem typu hologram,“ upozornil.

Technologie firmy budou podle ředitele IQ Structures Petra France součástí expozice České poklady v rámci národního pavilonu na EXPO 2021 v Dubaji. Vybrané unikáty podnik představí už v září na Týdnu inovací v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám