Hlavní obsah

Padající sníh ucpal silnice a železniční koleje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Noční příděl sněhu a silný vítr zkomplikoval situaci na mnoha místech republiky. Na Vysočině, Šumpersku či Liberecku stále hustě sněží. Silničáři proto doporučují, aby řidiči v sobotu raději ani nevyjížděli. Do hor autem by měl jet ten, kdo opravdu musí. Na několika místech ČR kvůli přívalům sněhu nejezdí navíc vlaky.

Foto: Zoo Brno

Dvojčata Anoona a Akashinga

Článek

Noční vánice zapříčinila, že v přívalech sněhu uvízlo pět vlaků. Některé z nich dokonce vykolejily. Velký počet spojů nabral zpoždění.

"Zatím jsou ještě nesjízdné části tratí na úseku Praha - Řeporyje - Rudná, Rudná u Prahy - Hostivice, Mladá Boleslav - Mělník, Chomutov - Vejprty a Pacov - Nová Cerekev. Ještě mi nehlásili, že by se tam začalo jezdit," řekl v poledne ČTK Pavel Tesař z tiskového oddělení Českých drah.

Závěje a jazyky

Silnice místy pokrývají sněhové jazyky a závěje. Ošetřené vozovky jsou mokré či se zbytky rozbředlého sněhu.

Zhruba 30 centimetrů sněhu napadlo do rána na Trutnovsku. Silnice jsou místy zúžené, leží na nich vrstva nového sněhu. V Krkonoších se tvoří závěje. Silničáři žádají řidiče, kteří mohou, aby odložili cestu do této oblasti.

K nehodě na D1 došlo na 140. kilometru ve směru na Brno. Kolem  deváté hodiny se tam srazilo pět osobních aut. V kraji hustě sněžilo a řidiči nedokázali přibrzdit na zledovatělém povrchu vozovky. Nikdo nebyl zraněn.

Silný vítr na hřebenech

Záchranáři v Krkonoších i Orlických horách varují turisty před víkendovými túrami po hřebenech.  "Připadlo kolem půl metru sněhu. Silně fouká a tyčové značení je z velké části zaváté. Vydat se na túru je skutečně riskantní," řekl dnes ČTK Stanislav Štantejský z Horské služby ve Špindlerově Mlýně.

Na hřebenech Krkonoš je nyní asi 330 centimetrů sněhu. Vítr tam dosahuje v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V oblasti platí čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí.

Horská služba Beskydy nedoporučuje turistům, aby podnikali hřebenové túry. Nově tam připadlo až 15 centimetrů nového sněhu.

Uzavřené přechody

Se sněhovou kalamitou bojují od pátečního večera i silničáři v Krušných horách. Uzavřen zůstává česko-německý hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Policie ráno obnovila odbavování na přechodu Cínovec na Teplicku.

Karlovarském kraji silničáři už zprůjezdnili většinu úseků. Kolem 07:00 bylo uzavřených už jenom pět úseků, a to převážně na hřebenech Krušných hor.

Plzeňském kraji bylo ráno uzavřeno několik cest druhé a třetí třídy hlavně v okrese Plzeň-jih; silnice u Žákavy, Střížovic, Spáleného Poříčí nebo Starého Smolivce.

Komplikovaná situace je i na Šumavě, a to v okolí Přimdy, Petrovic u Sušice a Kvildy. Tady je jízda možná pouze se sněhovými řetězy.

Pro řidiče není dobrá situace ani na Liberecku, kde od pátečního odpoledne napadlo kolem 35 centimetrů sněhu a dál sněží. Jen s obtížemi jsou sjízdné silnice nižších tříd v horských oblastech kraje. Nejhůře je na silnici Studenec - Horka u Staré Paky na Semilsku. Průjezdná je už naopak silnice z Jablonce na Harrachov, kterou zablokovaly v pátek večer automobily, které nedokázaly vyjet kopec z Desné do Kořenova.

Řada uzávírek silnic

Kvůli závějím jsou na Vsetínsku uzavřeny dvě silnice třetí třídy mezi obcemi Police a Kelč a Podlesím, Velkou Lhotou a Bystřičkou na Vsetínsku.

Jihočeském kraji by se řidiči měli vyhnout zejména silnicím druhých a třetích tříd na severovýchodě Táborska a na Prachaticku, kde se tvoří závěje. Trasa mezi Volary a Prachaticemi je ucpaná kamiony. Silničáři kamiónům nedoporučují ani jízdu po silnici I/39 mezi Volary na Prachaticku a Horní Planou na Českokrumlovsku. Neprůjezdná je také komunikace na hraniční přechod Zvonková.

Až deset centimetrů sněhu napadlo v noci v Pardubickém kraji. Kvůli závějím je uzavřena odbočka na obec Holičky na Chrudimsku a silnice Cotkytle - Strážné na Ústeckoorlicku.

Až 30 centimetrů sněhu napadlo v noci ve vyšších polohách Olomouckého kraje. Na Šumpersku i dnes ráno v některých lokalitách hustě sněžilo a řidiči musejí počítat se zúženými vozovkami. Nesjízdná je silnice v úseku Drahany - Niva na Prostějovsku.

Na Vysočině připadlo přes noc až deset centimetrů nového sněhu. Nad Třebíčskem se k ránu přehnala sněhová bouře. Vydatný příval sněhu dostalo i Žďársko nebo Pelhřimovsko.

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné všechny komunikace ve středních Čechách.

Reklama

Související témata:

Související články

Nehody znovu zastavily dálnici D1

Počasí opět trápí řidiče i silničáře. Na mnoha silnicích zůstává vrstva rozbředlého sněhu. Kritická situace je na dálnici D1. Několik nehod ve čtvrtek ráno...

Zítra udeří sněhové vánice

Silný vítr a husté sněžení očekávají v pátek meteorologové. Varují tak před sněhovými jazyky a závějemi na silnicích. Na horách by mělo napadnout až 30...

Silničáři řidičům: zůstaňte raději doma

Dopravu v České republice ochromily v pátek rozmary počasí. Naplnily se tak předpovědi meteorologů varující před silným nárazovým větrem až o síle vichřice...

Výběr článků

Načítám