Hlavní obsah

Pacienti s dosud nevyléčitelnou leukémií mají šanci na uzdravení

Pacienti s chronickou a doposud nevyléčitelnou myeloidní leukémií mají šanci na uzdravení. Ukazují to výsledky celoevropské studie, na níž se podíleli i čeští lékaři. Ve středu o nich informovala přednostka klinického úseku pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) Hana Klamová.

Foto: Profimedia.cz

Chronická myeloidní leukémie v buňkách kostní dřeně.

Článek

Dosavadní léčbou bylo možno projevy tohoto nádorového onemocnění krve jen potlačit, pacienti tedy museli léky brát trvale. V Česku má tento typ leukémie zhruba 1000 lidí.

„To, co teď vidíme, je průlom. Ukazuje se, že zhruba u 40 procent nemocných, kteří dlouhodobě dobře reagovali na biologickou léčbu, lze léky vysadit, aniž se tím choroba znovu nastartovala," uvedla lékařka.

Připomněla i přínos ekonomický – rok léčby jednoho pacienta stojí zdravotní pojišťovnu 720 000 Kč až 1,2 miliónu korun. Také pro pacienty je nový přístup výhodný – nemusejí se už potýkat s vedlejšími nepříznivými účinky léků, jako jsou bolesti kloubů a svalů, otoky a únava, kvůli kterým u nich musela být léčba na čas přerušena, i s rizikem zhoršení nemoci.

Biologická léčba se v praxi užívá od roku 2001, byl to průlom proti dosavadní léčbě. Nevede ale k vyléčení, pacient ji musí mít trvale.

Část pacientů se úplně vyléčí

Nynější studie má ukázat, že biologická léčba dokáže určitou část pacientů zcela vyléčit. Nový přístup ověřili v roce 2007 ve Francii na stovce pacientů, po třech letech 39 procent bylo i bez léků v pořádku. Zjištění má na větším souboru pacientů potvrdit tříletá celoevropská studie. Začala v roce 2012 a celkem má zahrnout 500 pacientů. Dosud jich bylo zařazeno 260, přičemž z Česka celkem 53, a to z center v Praze, Brně, Hradci Králové, Plzni a Olomouci. Předběžné výsledky představili vědci minulý týden na hematoonkologickém sjezdu v Miláně – 40 procent pacientů ve studii bylo i bez léků zdravých.

Klamová upřesnila, že do studie mohou být zařazeni pacienti po třech letech biologické léčby, kteří alespoň rok mají laboratorní výsledky na úrovni zdravého člověka. Se zařazením podepisují souhlas. Pokud se bojí, že bez léků se jim nemoc vrátí, nikdo je ke vstupu do studie nenutí.

Pacientka Helena Novotná potvrdila, že se vysazení léků nebála. Toužila být zdravá, a tak sama o zařazení do studie usilovala. Leukémii u ní lékaři zjistili v 35 letech, léčila se pět let, hodnoty měla v pořádku. Pro studii tedy byla vhodná. Léky vysadila loni v listopadu. Hned první týden se jí výrazně ulevilo, opadly otoky, pominula trvalá únava a zimnice, normálně mohla žít. V březnu se její laboratorní hodnoty zhoršily, a tak se musela vrátit k lékům. Věří ale, že až se hodnoty znovu upraví, bude moci do studie být zařazena znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám