Hlavní obsah

Ovzduší se v Česku nezlepšuje, nejhůř se dýchá v Ústeckém kraji

V mnoha regionech republiky je dál zhoršené ovzduší, relativně nejhůř na tom v sobotu odpoledne byly Ústecký kraj a některá místa například ve Středočeském kraji a Praze. Zvýšené koncentrace prachu v ovzduší ale zaznamenávají měřicí stanice i v řadě dalších krajů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

Článek

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se však ve srovnání s první polovinou týdne smogová situace částečně zlepšila. Nynější charakter počasí se udrží pravděpodobně do příštího čtvrtka. "Nadále očekáváme mírně nepříznivé až nepříznivé rozptylové podmínky, koncentrace mohou opět stoupat v závislosti na zmenšení oblačnosti a vývoje teplotní inverze a na místních podmínkách," uvedl František Šopko z ČHMÚ.

Nejvíc nečistot ve vzduchu v sobotu dýchali lidé v Ústeckém kraji. Kvalita ovzduší je špatná v Ústí nad Labem, Děčíně, Krupce, Lomu a Litoměřicích. Největší množství polétavého prachu (PM10) v ovzduší bylo odpoledne v Krupce, a to přes 120 mikrogramů na metr krychlový.

Smog dusí Kladno a Mladou Boleslav

Ve středních Čechách smog dál dusí kladenskou čtvrť Švermov a Mladou Boleslav. Denní koncentrace polétavého prachu tam více než dvojnásobně překračovaly povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový. I v Praze je ovzduší zhoršené, průměrné denní limity pro polétavý prach ale na žádné z měřicích stanic nebyly překročeny víc než dvakrát. Čtyřiadvacetihodinové koncentrace byly odpoledne všude pod 100 mikrogramy na metr krychlový. Nejhůř se odpoledne dýchalo ve Vršovicích, kde hodinová koncentrace dosahovala 112 mikrogramů.

V Libereckém kraji trápí smog Českou Lípu, kde průměrná denní koncentrace prachu přesáhla 100 mikrogramů na metr krychlový, během dne se tam ale situace zlepšila. Odpoledne byl nejhorší vzduch v Josefově Dole na Jablonecku, kde hodinový průměr činil přes 100 mikrogramů.

Také rozptylové podmínky v obou krajských městech na východě Čech zůstávají zhoršené. Hranici 50 mikrogramů překračovaly denní koncentrace v Hradci Králové i v Pardubicích.

Ovzduší se mírně zhoršilo v Olomouckém kraji

Mírné zhoršení stavu ovzduší zaznamenali v sobotu meteorologové v části Olomouckého kraje. Situace se zhoršila hlavně v Prostějově a Olomouci, denní koncentrace polétavého prachu byly ale nad limitem také v Přerově.

Ve Zlínském kraji se vzduch oproti pátku mírně zlepšil, měřicí stanice v Uherském Hradišti a Zlíně ale i tak hlásí nadlimitní koncentrace. Rovněž na jihu Moravy je stav o něco lepší, ačkoli denní koncentrace prachu ve vzduchu první víkendový den ráno i odpoledne na většině míst překračovaly limit 50 mikrogramů.

Z dlouhodobého pohledu trápí špatný vzduch nejvíc obyvatele Moravskoslezského kraje, momentálně ale nepatří k regionům s nejznečištěnějším ovzduším. Nečistot v ovzduší je sice někde pořád víc, než povolují limity, většinou ale nejsou překročeny o moc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám