Hlavní obsah

Otužilci ovládli Vltavu. V Praze se koupali ve vodě studené tři stupně

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Otužilci se na tradičním tříkrálovém plavání pod Karlovým mostem sešli už po desáté. Přestože měl vzduch kolem poledne v centru metropole pouhý jeden stupeň a voda něco málo přes tři stupně, nikomu zima nebyla. Podívejte se na video.

Otužilci ovládli Karlův most. Vykoupali se ve vodě s teplotou 3,2 stupněVideo: Novinky

 
Článek

Teplotu vody letos na desáté výročí tradiční plavby na vlastní tělo okusilo přes 50 plavců. Voda měla 3,2 stupně Celsia. Asi dvě stě metrů dlouhou trasu uplavali za zhruba čtvrt hodinu. Mezi otužilci byli i lidé ze zahraničí, dorazili například z Itálie nebo Slovenska.

„Úžas, všechno ze mě spadne, když vylezu, je mi skvěle,“ popsala své pocity jedna z plavkyň, která se otužování věnuje už pět let. Kromě koupání v ledové vodě ale své tělo zoceluje i jinak, třeba zimním výstupem na Sněžku jen v kraťasech.

Do Vltavy plavci tradičně vstupují z paluby lodi Vodouch u pátého mostního pilíře Karlova mostu, tedy z místa, kde byl podle legendy do Vltavy svržen sv. Jan Nepomucký. Cílem otužilecké trasy je pak poslední dochovaný oblouk původního Juditina mostu.

V historickém prostoru si otužilci vždy připijí převoznickým punčem a symbolicky požehnají Muzeu Karlova mostu.

Foto: Novinky

Tři králové v čele s předsedou Otužilecké unie Vladimírem Komárkem. (uprostřed)

„S panem Bergmanem, pražským převozníkem, jsem se před lety domluvil, že bychom mohli udělat nějakou pěknou akci v těchto místech, a funguje to, čím dál líp,“ zavzpomínal na začátky Vladimír Komárek, předseda České otužilecké unie.

Otužilci jsou na mrazivé podmínky zvyklí. Na rozdíl od přihlížejících novinářů a turistů, kterým při pohledu na ně naskakovala husí kůže. Podle některých účastníků byla voda při letošním ročníku dokonce poměrně teplá. Zimnice a chlad přijde podle zkušených otužilců až později. Při výlezu z vody se cítí skvěle.

„Půl hodiny je to ještě bez problémů, pak přijde třes, protože tělo začne vyrábět teplo,“ popsal reakce těla po kontaktu s ledovou vodou Zděnek Hrdý. Otužování se věnuje od dětství, deset let pak závodně.

„Je to vynikající na prokrvení těla, kardio, adrenalin a vlastně člověk bojuje sám za sebe, se svou psychikou. Má to hodně výhod, nenastydnete a když nastydnete, tak normální člověk leží pět sedm dní, u nás trvá nemoc dva dny,“ shrnul výhody otužilectví Zděnek Hrdý.

Reklama

Výběr článků

Načítám