Hlavní obsah

Otrávení pacienti z Frýdlantu si stěžují na policii

Právo, Michael Polák

Zdánlivě jednoduchá operace, jakou je odstranění tříselné kýly, se pro 51letého Karla Šípka ze severočeského Frýdlantu vloni proměnila prakticky v boj o holý život. Šípek je jedním z devíti pacientů, kteří při operacích ve frýdlantské nemocnici dostali kvůli kontaminované narkóze septický šok a otravu krve. Někteří byli dokonce v ohrožení života.

Foto: Nemocnice Frýdlant

Budova nemocnice ve Frýdlantu

Článek

Co se na operačním sálu frýdlantské nemocnice zvrtlo, zkoumali bez výsledku experti Státního ústavu pro kontrolu léčiv i hygienici. Případem se zabývala i policie, konkrétního viníka ale nenašla a vyšetřování letos na podzim odložila.

Některé z poškozených pacientů takový závěr ale neuspokojuje a rozhodli se, že se budou bránit. „Podali jsme stížnost dozorujícímu státnímu zástupci, aby postup policie přezkoumal,“ potvrdil Právu Tomáš Beck ze společnosti Vindicia, jež zastupuje dva z devíti frýdlantských pacientů - Karla Šípka a také rodinu patnáctiletého chlapce, který byl nejmladším z poškozených pacientů.

Myslel jsem, že je po mně

K otravám ve Frýdlantu došlo vloni 28. listopadu. V průběhu jediného dne se stav devíti operovaných lidí natolik zhoršil, že osm z nich muselo být převezeno na oddělení ARO a jednotky intenzivní péče v Liberci a Jablonci nad Nisou.

Otravu krve u devíti pacientů ve frýdlantské nemocnici se objasnit nepodařilo

Domácí

„Když jsem se po operaci poprvé probral, celé tělo se mi třáslo, dva lidé nade mnou stáli a museli mě držet, a já sám upadal do mrákot. Bylo mi strašně zle a myslel jsem, že je po mně. Takhle špatně mi nikdy v životě nebylo,“ vzpomíná na probuzení po operaci ve frýdlantské nemocnici Karel Šípek.

Podle něj je evidentní, že v nemocnici při operacích použili jednu a tutéž kontaminovanou narkózu pro všech devět lidí, které v jeden den operovali. „Udělali to, aby ušetřili. Narkóza se musí podávat jednorázově, oni ji ale ze stejné ampule dali všem,“ myslí si Šípek.

Lékaři zatím neznají příčiny otravy pacientů ve frýdlantské nemocnici

Domácí

Policie ovšem dospěla k závěru, že podání anestetika je maximálně přestupek v rámci zákona o léčivech. „Příčinnou souvislost mezi nesprávným používáním anestetika a způsobenými zdravotními následky pacientů kriminalisté nezjistili,“ uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Chtějí i odškodnění

Kromě stížnosti na policii se pacienti chtějí také domáhat náhrady za vzniklou újmu. I tady zpočátku narazili. Frýdlantská nemocnice totiž v průběhu letošního roku změnila vlastníka a původní majitel, soukromá společnost EUC, se k odpovědnosti příliš nechtěl hlásit.

V krvi pacienta z Frýdlantu byla stejná bakterie jako v kontaminovaném anestetiku, u ostatních ji nenašli

Domácí

Tento týden ve čtvrtek ale EUC oznámila, že odškodnění pacientů se zaplatí z pojištění, které si frýdlantská nemocnice - bez ohledu na vlastníka - platí. „V případě, že částka bude převyšovat maximální pojistné plnění, tento rozdíl uhradíme,“ uvedla mluvčí EUC Eva Hokrová.

O jak velké odškodnění budou pacienti žádat, určí znalecké posudky, které by měly být hotové během první čtvrtiny příštího roku. O odškodnění bude zřejmě žádat jen osm z devíti poškozených. Výjimkou bude nejspíš muž, který do křížku s nemocnicí nechce jít, protože tam pracují jeho příbuzní a od nemocnice dostal darem motorovou pilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám