Hlavní obsah

Otočme kormidlo, ledovec je na dohled, burcuje neznámá skupina soc. dem.

Právo, ada, nig

Roztříštěnost a nedůvěra v partajní špičky po propadáku soc. dem. v říjnových sněmovních volbách dál pokračují. Naznačují to nejrůznější návrhy na změnu stanov, které by měl schválit únorový sjezd soc. dem. Právě k jejich změně vyzval nedávno v dopise členům úřadující šéf soc. dem. Milan Chovanec, podle kterého by měla být partaj napříště méně těžkopádná a neměla by působit jako zkostnatělý moloch.

Foto: Novinky

Jana Hamáček (vlevo) s Milanem Chovancem (oba ČSSD)

Článek

V soc. dem. se i díky tomu zformovala skupina lidí, která vyzývá k otočení kormidla, protože ledovec je prý na dohled. „Lepší ČSSD je možná,“ tvrdí autoři skupiny, kterou je ale ve straně málokdo schopen identifikovat. A to navzdory faktu, že její návrhy se šíří internetem a některé místní organizace se k nim hlásí.

„Nevím, o koho jde, formují se na sociálních sítích,“ řekl Právu místopředseda strany Jan Hamáček. Také Roman Váňa netuší nic o návrzích změn stanov. „Žádný návrh označený touto výzvou nemáme,“ řekl Právu.

Právě Váňa je předsedou pracovní skupiny, která shromažďuje veškeré nápady na obměnu základního stranického dokumentu a měla by je v ucelené podobě předložit sjezdu.

Rozšíření přímé volby

Neznámá skupina straníků vidí příčinu volebního propadáku v tom, že soc. dem. neumí získat voliče pozitivním programem a udržet si je. I proto se smrskává jak počet příznivců, tak členská základna.

„Ubývající počet členů a aktivních členů a stárnutí členské základny jsou největším ohrožením existence strany, která se hrozí smrsknout jen na boj hrstky funkcionářů o stále méně volitelných míst, za pomoci centrálně řízené kampaně PR agentur,“ tvrdí skupina.

Proto je podle jejich členů nutné dát straníkům do rukou rozhodovací mechanismy.

Jedním z nápadů, který navrhují včlenit do stanov, je nejen přímá volba předsedy strany, ale také místopředsedů a šéfů krajských organizací, přímá volba lídrů a dvojek na kandidátkách.

„Návrh na přímou volbu nejen předsedy, ale i dalších funkcionářů je posilováním přímé demokracie, nicméně bychom měli postupovat obezřetně, zatím jsme nevyzkoušeli ani přímou volbu předsedy,“ uvedl Hamáček.

Podle něj i Váni by naopak bylo prospěšné zavést elektronické volby při konferencích, a to při zachování podmínek anonymity.

Desítky návrhů na stole

„Zmenšit by se měly ústřední výkonný výbor a předsednictvo strany, které by byly jakýmsi shromážděním předsedů okresů a krajů,“ naznačil návrhy Hamáček.

„Návrhů zatím máme desítky, nejvíc se týkají zjednodušení postupu voleb, nominací, zrušení kvót nebo udělování licencí pro místní organizace,“ poznamenal Váňa s tím, že termín je do čtvrtka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál sjezdu ČSSD v Brně

Skupina Lepší ČSSD je možná, jde s návrhy ještě dál. Prosazuje, aby strana omezila souběžný výkon několika partajních a veřejných funkcí. „Jedna stranická funkce a jedna volená funkce,“ navrhují autoři. Stejně tak omezení délky výkonu stranických mandátů maximálně na osm let v jednom postu.

V hlavách autorů se zrodil také nápad na postihování etických prohřešků funkcionářů a členů ve veřejných funkcích, které by měl na starosti etický žalobce a etický soud fungující při Lidovém domě. Na konci rozhodování by mohlo být až zrušení členství. To je dnes možné podle stanov po pravomocném odsouzení za úmyslný trestný čin.

„Nechceme z hlasování vyřazovat žádné návrhy, pokud nepůjdou proti hlavnímu smyslu změny, tedy zjednodušení, ale znovu říkám, že o tomto nevím,“ uvedl Váňa.

Reklama

Výběr článků

Načítám