Hlavní obsah

Otevření hranic je riskantní, nikoli nepřijatelné, míní Zeman

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Otevřít hranice jak pro Čechy, tak pro turisty je podle prezidenta Miloše Zemana riskantní. Riziko ale není natolik velké, aby byl tento krok nepřijatelný. Sám se ale za turistikou do zahraničí nechystá, pojede maximálně na Vysočinu.

Foto: ČTK repro, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Otevřít hranice je riskantní. Míra rizika ale není tak dramatická, abych to nemohl považovat za nepřijatelné,” sdělil v úterý prezident v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že je nízký počet pacientů s covid-19.

V polovině dubna přitom Zeman uvedl, že by měli být hranice zavřené minimálně jeden rok.

Hranice by měly zůstat zavřené ještě rok, řekl Zeman

Koronavirus

Podle něho stojí proti rozvolnění omezení na hranicích dva důležité argumenty. Přispět by to mohlo k další vlně koronaviru, kterou by do České republiky mohli přivézt občané, jenž přicestovali z rizikových zemí.

Pojede na Vysočinu 

Druhým faktorem je podle prezidenta potřeba restartování české ekonomiky. „Součástí ní je i domácí cestovní ruch. Kdyby nejeli Češi jeden rok do zahraničí, tak by pomohli domácímu cestovnímu ruchu,” dodal prezident.

Zeman: Rusko jedná přemrštěně, ale je to reakce na hloupost bezvýznamných politiků

Domácí

Sám přitom pojede pouze na pracovní cesty. Účast potvrdil například svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, a to na odložených oslavách 75. výročí konce druhé světové války v Moskvě. Ty by se podle něho mohly konat v září.

Do ciziny za turistikou ale nepojede. „Chystám se maximálně na svoji milovanou Vysočinu,” dodal Zeman.

Zeman: Opozice selhala 

Zeman také ocenil, jak krizi zvládla vláda ANO a ČSSD. „Vyvedla bez předchozí zkušenosti tuto zemi z asi největší krize, když nepočítám válečnou, kterou měla v moderní historii. Za to je třeba jí poděkovat. Selhala opozice a média," uvedl Zeman.

Opoziční strany i média se podle něj omezily jen na poštěkávání a obviňování z chaotičnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám