Hlavní obsah

Otava trápila Velké Hydčice tři dny, nakonec pomohly bagry

Právo, Jaroslav Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÉ HYDČICE

Tři dny trápila rozvodněná Otava obyvatele Velkých Hydčic na Klatovsku. Celou dobu vyzýval zdejší obecní úřad Povodí Vltavy, aby ledovou bariéru odstřelilo. Nakonec stačilo jen pár máchnutí lžící od bagru a během 15ti minut nebylo po ledu ani památky. Voda odnesla rozrušenou ledovou tříšť po proudu.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Naposledy, když se odstřeloval před mnoha lety na Otavě led, vzalo to čtyři jezy. Proto jsme k likvidaci kalamity zvolili jen mechanizaci," vysvětloval správce toku Josef Marhan.

Všichni, kteří mají baráčky na pravém břehu řeky, si oddychli. S ledem se do koryta řeky stáhla i voda, zaplavující zahrádky, sklepy a garáže. "Jako památka na lokální záplavu nám v obci zůstalo pár kousků ledu, rozesetých po obecních komunikacích a trochu bláta," popsal starosta obce Pavel Korda.

Lidi ze čtyř zaplavených nemovitostí už navštívili dobrovolní hasiči, odčerpali jim vodu ze sklepů. Ve středu se dostali i do domku Jindřišky Tvrdé, kam se ještě v úterý kvůli zatopené silnici nedalo vjet ani náklaďákem. "Nejpřičinlivější byla pětice hasičů. Asi jim dáme nějaké mimořádné finanční ohodnocení," dumal Korda, jak obětavé muže odmění.

V obci jsou rádi, že všechno dobře dopadlo. Ale už teď se všichni bojí, že se zanedlouho bude všechno opakovat. "Vždyť zima ještě neskončila," uvědomuje si Jindřiška Tvrdá, která hodlá na nejbližším zasedání zastupitelstva otevřít otázku povodňové ochrany. Starosta Korda uznává, že obavy jeho voličů jsou opodstatněné. "Proto jsem předběžně dojednal s Povodím Vltavy, že v létě vyčistí koryto Otavy od nánosů. Údajně je na cestě nějaká velká dotace," prozradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám