Hlavní obsah

Ostravský soud si vyslechne svědky volební kauzy přímo v Českém Těšíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Přímo v Českém Těšíně bude senát ostravského krajského soudu řešit stížnost proti regulérnosti nedávných komunálních voleb. Několik tamních stran podalo stížnost kvůli údajnému kupčení s hlasy voličů. Svědky bude soud vyslýchat přímo ve městě. Informovala o tom mluvčí soudu Barbara Plchotová.

Článek

"Bude to rozhodně ekonomičtější," vysvětlila mluvčí s tím, že senát má v úmyslu vyslechnout řadu svědků. "Proto bude snadnější, aby senát odjel do Českého Těšína, než všechny svědky předvolávat do Ostravy," řekla s tím, že tímto opatřením se soud chce také vyhnout většímu počtu omluvenek. "Je možné, že by se předvolaní svědci omlouvali ve větším počtu," řekla.

Soud bude v Českém Těšíně žalobu řešit v pondělí. Senát zasedne od 09:00 v nezvyklých prostorách - propůjčena mu bude jedna z místností v budově českotěšínské radnice.

Stížnost na průběh komunálních voleb v Českém Těšíně na Karvinsku podaly společně čtyři politické subjekty. Ve městě se podle nich kupovaly hlasy voličů. Zástupci radnice již dříve upozornili na to, že za skupováním hlasů stojí strana SOS pro Český Těšín, kterou vedl jako lídr Marian Kuś. Strany tvrdí, že volby nebyly regulérní, a požadují jejich opakování. Potvrdil to společný právní zástupce stran a hnutí Marek Ježek. Kuśovi loni soud uložil stotisícovou pokutu za padělání lustračního osvědčení.

Chtějí zjistit, zda je uplácení trestné

Cílem společné žaloby Hnutí pro Těšín, Strany zelených, Nestraníků a TOP 09 je zjistit, jestli je uplácení voličů v České republice možné, nebo ne. "Chceme, aby se soud konečně vyjádřil, jestli je masivní uplácení voličů v průběhu hlasování v souladu se zákonem nebo principy vyšší právní síly. Podle mě to popírá smysl a podstatu voleb," řekl právník Ježek.

Mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková již dříve řekla, že měli signály o ovlivňování voleb už před jejich zahájením. V průběhu voleb pak auta svážela do volebních místností lidi, kteří zjevně ještě nikdy u voleb nebyli, zejména šlo o bezdomovce a Romy.

"V některých místech pak stály houfy bezdomovců, kteří čekali na výplatu peněz," popsala Havlíková. Údajně dostávali za jeden hlas 500 korun. Za skupováním hlasů i podle ní stála SOS pro Český Těšín. Ta skončila ve volbách za ČSSD na druhém místě s 19 procenty hlasů a získala ve 27členném zastupitelstvu šest mandátů. Kuś obvinění odmítl a vyslovil se také pro opakování voleb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám