Hlavní obsah

Ostravsko a Karvinsko se opět halí do smogu, hrozí vyhlášení regulace

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav vyhlásil v úterý v 13.30 hodin signál upozornění na možnost výskytu smogové situace na severní Moravě, především pak v oblastech Ostravska a Karvinska. Za zhoršující se kvalitu ovzduší může nepříznivé počasí. Meteorologové proto varují před případnou smogovou situací v následujících hodinách, ale i v dalších dnech.

Foto: Issei Kato , Reuters

Článek

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu překročily na některých místech Moravskoslezského kraje až dvojnásobný denní limit, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový.

Nejhorší situace byla v úterý na měřicí stanici ve Věřňovicích na Karvinsku, kde průměrná klouzavá 24hodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší byla ve výši až 122 mikrogramů na metr krychlový.

„Také Bohumín se potýká se špatnou kvalitou vzduchu. Stanice naměřila 102 mikrogramů na metr krychlový,“ upozornil dále vedoucí oddělení ochrany ovzduší Marek Bruštík.

Přestože zatím nebyl vyhlášen signál regulace, při kterém musejí významné průmyslové a energetické podniky v regionu regulovat svůj provoz, meteorologové je už nyní vyzývají, aby učinily ekologická opatření a snížily množství znečišťujících látek vypouštěných do vzduchu. Jejich výzva se však týká také obyvatel, kteří zde žijí a podnikají a řidičů automobilů. Neměli by totiž vůbec vyjíždět, neboť emise z aut se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečištění ovzduší. Také by si lidé měli uvědomit, zda ekologicky topí.

Nebezpečí nyní hrozí hlavně starším lidem, dětem a nemocným. Neměli by se proto pohybovat venku či sportovat. Větrat by lidé měli jen krátce a intenzivně. Smog totiž vyvolává dýchací obtíže.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu se v následujících hodinách a v noci bude imisní situace na severní Moravě, ale také v Olomouckém kraji, zhoršovat. Zítra by na severu Moravy měly být imisní limity výrazně překročeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám