Hlavní obsah

Ostravská zoo slaví, na světě je druhé slůně

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Dlouhé očekávání a napětí ošetřovatelů ostravské zoologické zahrady vyvrcholilo v úterý krátce před polednem. Konečně totiž porodila i druhá starší a zkušenější ostravská slonice Johti. Na svět vykouklo druhé živé slůně v historii českých zoo.

Článek

„Přesně v 11 hodin a osm minut přišla na svět sloní samička a zatím to vypadá, že jsou ona i její máma v pořádku. Je o pořádný kus větší než sameček narozený před měsícem.

Zvážit se ji sice nepodařilo, ale odhadujeme, že má určitě více než 100 kilogramů,“ sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková s tím, že podstatný rozdíl v hmotnosti obou slůňat je dán třemi faktory. „Slonice Johti je mnohem větší než její dcera Vishesh, doba březosti u ní byla o více než měsíc delší a navíc také prvorodičky rodí zpravidla mnohem menší mláďata,“ vysvětlila Kalousková.

Zhruba po hodině od narození malá samička už také od své mámy pila mléko, a to z obou struků. Matka se o své v pořadí již čtvrté narozené mládě (odchovat se jí však doposud podařilo pouze svou dceru Vishesh, svá dvě první mláďata zabila) vzorně stará a nejeví vůči němu žádnou agresivitu. Obě slonice byly do ostravské zoo přivezeny z Irska.

První slůně mělo problémy

První ostravské slůně se narodilo před měsícem, 11. března a po prvotních problémech, kdy byla matka k slonímu klukovi agresivní a odmítala mu dávat napít, se situace pomalu zklidňuje. Za svůj první měsíc na světě se sloní sameček naučil používat chobot, kterým se často probírá v kupce sena či hromadami větví. Zatím ještě netuší, že jsou k jídlu, ale už teď ho nesmírně zajímají. „Také přibíhá na volání ošetřovatelů, a to hlavně ve chvílích, kdy je nutné, aby se vzdálil do bezpečí - například při otevírání a zavírání vrat v boxech.

Učí se také nebát zvuků,“ popisovala dále Kalousková. Dodala, že slůně je velmi zvídavé, ale také rádo a často spí. „Také už zjistilo, jak příjemné je koupání. Poslední týden totiž již opět jeho matku pravidelně myjeme tlakovou vodou. Už třikrát se nechal omýt i sloní sameček,“ usmívala se mluvčí.

Otcem obou mláďat se ostravský samec Calvin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám