Hlavní obsah

Oslavy výročí legionářů přijdou na stovky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda (AČR) chce veřejnosti připomenout a oživit legionářskou tradici. Pomoci tomu má projekt Legie 100, který odstartoval v roce 2009 a skončit by měl roku 2020. Projekt počítá jak s obnovou legionářských hrobů v Rusku, tak s pořádáním výstav, osvětových akcí a rovněž s možným natočením filmu či stavbou legiovlaku. Celá kampaň má přijít na stovky miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Ministerstvo obrany podle Lidových novin (LN) počítá, že by každoročně na projekt putovalo 60 miliónů korun.

Krom úprav válečných hrobů v Rusku, na které by mělo putovat zhruba 200 miliónů korun, by ministerstvo rádo vytvořilo i audiovizuální počin. "Z našeho rozpočtu jsme tohle zatím vyřadili," přiznal nicméně LN náměstek ministra Michael Hrbata.

Peníze by se měly naopak najít na legiovlak, který by připomněl tažení legionářů Transsibiřskou magistrálou. Vagóny by mělo poskytnout Národní technické muzeum.

Ostrý start projektu je plánován na rok 2014 ke 100. výročí založení legií. "Projekt Legie 100 by měl napomoci zvýšit prestiž AČR. Legionáři nasazovali své životy nejen na frontách 1. světové války a po ní, ale významnou měrou se podíleli i na aktivním odporu proti německým okupantům v průběhu druhé světové války," připomíná ministerstvo obrany.

Vedle ministerstva je do projektu zapojena i Česká obec legionářská, přičemž vedení resortu by do přípravy rádo zapojilo i ostatní ministerstva. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) nicméně připomněl, že problémem bude nedostatek peněz.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) chce kolegy ve vládě seznámit až s finálním návrhem celého projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám