Hlavní obsah

Oslabenou koalici čekají krušné chvíle: hlasování o důvěře a reformy

PRAHA

Topolánkovu "vládu reforem", jak si kabinet začal říkat, čekají ve Sněmovně horké chvilky. Není vůbec jisté, zda se jí reformy podaří dál prosazovat a zda k tomu vůbec dostane šanci. Po odchodu dvou poslanců z klubu vládní ODS totiž koalice oficiálně oslabila, má 98 hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídři koalice, zleva Jiří Čunek, Mirek Topolánek a Martin Bursík

Článek

Opoziční ČSSD se chystá po říjnových krajských volbách vyvolat hlasování o důvěře a kabinet svrhnout. Pokud by vláda situaci "ustála", na reformy jí zbude ani ne rok a tři čtvrtě. Zůstává navíc otázka, jestli na ně pak bude mít sílu. Snahy o jejich prosazení by nejspíš jako v minulosti v posledním půl roce zmařil předvolební boj.

A je tu další okolnost. Dalšího půl roku spolkne v prvním pololetí 2009 české předsednictví EU. Vicepremiér Petr Nečas (ODS) již dříve řekl, že řízení EU není důvod k přerušení reforem.

Zatím se ale zdá, že vláda bude mít v čele unie dost jiné práce. Česko čeká řešení evropské zemědělské politiky, ochrany klimatu a Lisabonská smlouva. ČR chce být tím, kdo přivede do unie Chorvatsko. Navazovat se budou unijní vztahy s novým prezidentem USA. Nastat mohou i nenadálé události jako letošní konflikt v Gruzii. Vedení unie navíc poznamenají červnové volby do Evropského parlamentu.

Rebelové

I když se zdá, že odchod poslanců Juraje Ranince a Jana Schwippela z klubu ODS koaliční řady oslabil, situace ve Sněmovně se více méně nemění. Oba s koalicí už nyní několikrát nehlasovali. Vláda mívá tento problém s osmi zákonodárci. Proti mateřské ODS dlouhodobě vystupuje Vlastimil Tlustý. V souladu se stanoviskem klubu ODS vždy nezvedají ruce ani Alena Páralová a Jan Klas, u lidovců Ludvík Hovorka. U zelených odchodem z klubu hrozí poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová.

Rebelové většinou tvrdí, že se snaží prosazovat volební program své strany a budou to dělat i dál. Někteří z nich se už nechali slyšet, že některé z vládních záměrů nepodpoří.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) řekl, že pokud kabinet nebude moci reformy uskutečnit, nemá cenu, aby dál vládl.

Reformy váznou

"Vláda reforem" má s prosazováním reforem potíž od počátku. Termíny, co si stanovila, se jí dodržovat nedaří. První balík změn, který znamenal spíš přiškrcení bujících výdajů, loni v létě ve Sněmovně prošel. Další návrhy skutečných změn už ale váznou.

Nejistá je reforma zdravotnictví. Ministr Tomáš Julínek (ODS) sice nachystal balík zákonů, některé navrhované úpravy ale vzbudily nevoli v opozici i u menších koaličních stran. Julínek proto polovinu norem přibrzdil a předkládá jen ty, na kterých podle něj může být shoda. I k nim ale mají koaliční partneři výhrady.

Jistá není ani daňová reforma ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL). Ruku pro ni nechtějí zvednout někteří rebelové z ODS. Kabinet stihl jen první etapu reformy penzí. Další dvě fáze v paragrafové podobě ještě nemá.

Kromě reforem na vládu čeká i schvalování dalších zákonů a dokumentů. První zkouškou ohněm by se mohl příští týden stát antidiskriminační zákon. Prezident ho vetoval. Koalice tedy potřebuje minimálně 101 hlasů. Několik poslanců ODS už řeklo, že pro něj ruku nezvednou.

Na podzim by Sněmovna měla schvalovat Lisabonskou smlouvu o fungování EU. I s ní mají někteří zákonodárci z ODS problém.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám