Hlavní obsah

Orli mořští se opět vracejí do Česka

Příběhem se šťastným koncem je návrat orlů mořských na území Čech a Moravy, z nichž kdysi tito majestátní dravci kvůli lovcům vymizeli. Nyní po dlouhých desetiletích osídlili v podstatě všechny oblasti, v nichž mají ideální podmínky k životu.

Foto: Michal Porteš, Česká ornitologická společnost

Orel mořský může mít rozpětí křídel až 2,4 metru.

Článek

Odhaduje se, že v Česku nyní žije zhruba 150 párů orlů mořských. Jde patrně o jejich historicky nejvyšší počet v této části centrální Evropy.

Námluvy v Podyjí

„Orli nám dělají radost. Patrně nikdy se jim u nás nevedlo tak dobře. Hlavní oblasti jejich výskytu jsou osídlené, nyní se bude populace zahušťovat,“ řekl Novinkám Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. Před pár lety je bylo možné zahlédnout jen ojediněle. Zlepšující se trend potvrzují i ochranáři ze správy Národního parku Podyjí na Znojemsku.

Krmit, ale s rozmyslem! Abyste v dobré víře zvířatům neublížili, říká ošetřovatelka Zuzana Pokorná

Styl

V lednu tam při sčítání ptactva napočítali osm orlů, což je nejvíce za uplynulých 18 let. Dva páry zahlédli ornitologové při námluvách. „Orel mořský v Podyjí zatím ještě nikdy nehnízdil. Víme o tom, že v okolí parku žije několik párů těchto dravců, a tak se třeba změny dočkáme právě letos. Území parku by se mohlo pro některý z nich stát lákavým územím,“ uvedl k tomu Zdeněk Mačát, zoolog správy parku.

Měl by se jmenovat spíše jezerní

Vermouzek vysvětlil, že jméno orla, tedy konkrétně jeho přídomek mořský, je matoucí. „Spíše by se měl jmenovat jezerní, protože žije u vodních ploch, kde se živí rybami,“ uvedl ornitolog. Velkou šanci zahlédnout orly mají milovníci přírody například v okolí jihočeských rybníků nebo na jihu Moravy v blízkosti vodního díla Nové Mlýny, jemuž se říká moravské moře.

Mysleli, že je zraněný. Orel v jezeře ale všechny překvapil

Koktejl

Orli byli kdysi loveni coby neužiteční draví ptáci. „V tomto případě se podařilo veřejnost přesvědčit, že orli musí být chráněni, což nese své ovoce. Snad budou mít i ostatní zástupci ptačí říše stejné štěstí jako tento charismatický druh,“ dodal Vermouzek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám