Hlavní obsah

Organizátor protestů: Demonstrace budou pokračovat

– PRAHA
Právo, Petr Janiš

Organizátor pražských protestů proti zásahu na CzechTek David Čermák v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že demonstrace budou pokračovat až do té doby, kdy dostanou lidé jasnou odpověď na otázky kolem zásahu.

Článek

Co je cílem demonstrací před ministerstvem vnitra, které po letošním CzechTeku organizujete?

Cílem je ukázat, že zásah policie byl neadekvátní, že nebyl právně podložen a že se policie zachovala tak, jak se zachovat neměla. Neměla v ruce žádné důkazy a k tomu pravděpodobně nebyla zachována ani presumpce neviny.

Tím jste si jistý?

Ano. Nebylo nám zatím vysvětleno, proč se celá policejní akce konala. Podali jsme dotazy na ministerstvo, jasné odpovědi jsme zatím nedostali. Vychází tiskové zprávy, ale ty neodpovídají na naše otázky, víceméně se snaží odvrátit pohled jiným směrem, pomíjejí, kolik lidí bylo zraněno.

Žádáte rezignaci ministra vnitra Františka Bublana či premiéra Jiřího Paroubka?

Není to politická kauza: Pan ministr Bublan o věci mluví velmi rázně a pravděpodobně k ní má co říci. Ale nám nejde o to sesadit nějakou stranu či nějakého politika jménem. Chceme ale potrestání viníků, které samozřejmě může v Bublanovu rezignaci vyústit. Demonstrace budou pokračovat, dokud nedostaneme jasné odpovědi a pravděpodobně i dokud nebude celý případ prošetřen.

Ve středu má podle vašeho ohlášení přijít na Letenskou pláň víc než pět tisíc lidí. Přijedou snad z ciziny?

Očekáváme, že dorazí jak rodiny lidí, kteří se akce účastnili, tak starší lidé. Spousta lidí nám říká, že takové policejní násilí naposledy zažila za komunismu. Patnáct let proti něčemu takovému vystupovat nemuseli a nyní mají pocit, že mlčet nemohou. Pravděpodobně tedy na pláň dorazí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám