Hlavní obsah

Opravy si vynutí úplné zavření trasy A pražského metra

Praha

Pražany i návštěvníky hlavního města čeká od 5. do 8. července výluka na trase A mezi Dejvickou a Můstkem. Koncem září by se pak na tři dny měl zastavit provoz na celé trase. Dopravní podnik potřebuje vyměnit dosluhující výhybky. V pátek o tom informoval ředitel podniku Ladislav Urbánek.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Článek

Obě výluky plánuje podnik na dny volna. Cestující by měli se změnami v MHD počítat od čtvrtka 5. do neděle 8. července a od pátku 28. do neděle 30. září.

Při červencové výluce se bude opravovat výhybka u stanice Náměstí Míru. Podle Urbánka to bude první oprava této výhybky od zahájení provozu na lince A v 70. letech minulého století. Pracovat se bude rovněž na napojení budovaného úseku z Dejvické do Motola. Náklady podnik odhaduje na 2,2 miliónu korun.

Foto: DPP

Schéma červencové výluky

Metro bude mezi stanicemi Depo Hostivař a Náměstí Míru jezdit po obou kolejích, v úseku Náměstí Míru-Můstek pojedou soupravy kyvadlově po jedné koleji.

Cestující budou odkázáni na tramvaje

Oblast mezi Můstkem a Dejvickou obslouží podle Urbánka náhradní tramvajová doprava X-A s intervalem pět až deset minut a linka 25 s intervalem deset minut. Autobusové linky 107, 119 a 147 budou z Dejvické prodlouženy na Hradčanskou, změněna bude i trasa tramvajové linky 8. Linka 36 nebude v provozu. Pro cestu na letiště podnik doporučuje využít linku 100 ze stanice metra Zličín. Vedení linek v době výluky najdou cestující také na webových stránkách podniku.

Výluka se podle odhadů dopravního podniku dotkne asi 70 000 cestujících, kteří využívají o víkendech a svátcích čtyři stanice metra, které budou mimo provoz.

Podnik bude muset podle Urbánka postupně vyměnit všechny výhybky, které jsou položeny ve štěrku. Na lince A jich je podle Urbánka 19, dalších 21 je na lince C. Už letos v dubnu se opravovala výhybka u stanice I.P. Pavlova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám