Hlavní obsah

Opencard by si mělo pořídit ještě asi 60 000 Pražanů, kupóny končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kartu opencard nemá ještě asi 60 000 cestujících v pražské MHD, pro které se přestanou 13. listopadu prodávat klasické papírové kupóny. Informoval o tom mluvčí projektu opencard Martin Opatrný. Jde o cestující, kteří využívají tarify pro dospělé a seniory. Od 14. listopadu si tito cestující koupí už jen elektronické kupóny, které se nahrávají na kartu opencard.

Článek

Naposledy 13. listopadu si budou moci dospělí a senioři koupit klasický měsíční nebo čtvrtletní kupón na MHD. Po skončení platnosti zakoupených papírových kupónů už budou muset používat elektronické kupóny. Lidé, kterých se to týká, by podle zástupců města neměli s pořízením karty otálet. Vydání karty totiž trvá asi dva týdny.

Po 13. listopadu se budou prodávat papírové kupóny pouze pro studenty vysokých škol.

Kartu opencard si pořídilo už přes 500 000 lidí, používají ji především jako tramvajenku. Některým lidem ale vadí, že si nemohou vybrat, zda budou používat papírové průkazky nebo opencard. Opatrný ale odmítá, že by byli cestující k pořízení opencard nuceni.

"Je pravda, že zavedení elektronického jízdného je radikálním krokem v městské dopravě. Ovšem krokem na cestě k lepším službám veřejnosti, změnou, která cestujícím přináší oproti starým papírovým kupónům řadu výhod," uvedl mluvčí. Podle něj elektronické jízdné nabízí funkce, které papírové kupóny neumí. Lze u nich například libovolně stanovit začátek jejich platnosti.

Vydání karty opencard je i nadále zdarma. Lidé si o ni mohou pořádat přes internet nebo osobně v paláci Adria a Škodově paláci v Jungmannově ulici, v pobočkách městské knihovny a dále v některých předprodejních místech ve stanicích metra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám