Hlavní obsah

Opatření vlády jsou neefektivní, stěžují si výrobci lihovin

Novinky, val
Praha

Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) se na své páteční tiskové konferenci ohradila proti opatřením, která vláda navrhla kvůli metanolové kauze. Podle jejich zástupců jsou navrhované kroky nedostatečné, proto představili svá vlastní opatření.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Unie výrobců a dovozců lihovin protestuje proti současným i navrhovaným opatřením vlády.

Článek

Prvním krokem by podle UVDL mělo být stažení všech produktů těch značek, u nichž byl nalezen metanol. Stát by měl zrušit zákaz prodeje těch výrobků, jejichž původ je dohledatelný. Prodej výrobků, u nichž toto dohledání není možné, by měl být zakázán. Unie chce rovněž vytvořit koordinační skupinu, jejímž cílem by byla efektivní regulace a kontrola trhu.

Členové UVDL se ohradili proti stávajícím i navrhovaným opatřením vlády, která chce například zavést nové kolky a přiřadit každé lahvi tzv. rodný list. „Opatření ministerstva zdravotnictví neřeší stávající situaci a postihuje pouze zavedené výrobce a dovozce,“ uvedl vicepremiér UVDL Vladimír Darebník.

Podle generálního ředitele Karlovarské Becherovky Anthonio Schofielda například prohibice pouze trestá uznávané výrobce a dovozce. Navíc poškozuje pověst tuzemského průmyslu a České republiky vůbec. Kolky podle něj neřeší stávající problém, navíc jejich používání je zastaralé. Co se týče "rodného listu" lihovin, členové UVDL již takovéto opatření u svých výrobků užívají v podobě tzv. LOT kódů.

Podle zástupců UVDL by se Česko mělo soustředit na mezinárodní opatření, která jsou podle nich dostatečná a standardní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám