Hlavní obsah

ON-LINE: Sčítání hlasů do eurovoleb

V zemích EU probíhaly od čtvrtka volby do Evropského parlamentu. Češi do něj volili 22 zástupců. V neděli v deset deset hodin večer začalo sčítání. Konečné výsledky by měly být v pondělí nad ránem.

Foto: Igor Šefr, Právo

Výsledky se začaly sčítat v neděli v noci.

Článek

3:48 - Český statistický úřad sečetl všechny hlasy. Zvítězila ODS s 31,45 % hlasů. Následují ČSSD s 22,38 %, KSČM s 14,18 % a lidovci s 7,64% hlasů.

3:30 - Nejúspěšnějším kandidátem voleb do Evropského parlamentu (EP) se stal bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský. Získal téměř 105 000 preferenčních hlasů.

2:41 - ČTK provedla přepočet hlasů z eurovoleb na volby do Sněmovny. Pokud by výsledky dopadly stejně, měla by ODS 87 křesel, ČSSD 60, komunisté 35 a lidovci 18.

2:38 - Zbývá sečíst šest volební okrsků. Po jednom v Praze, Jihočeském a Královéhradeckém kraji a tři okrsky na Olomoucku.

2:28 - Komunisté považují slovy lídra kandidátky Miloslava Ransdorfa svůj výsledek zhruba 14 procent v eurovolbách za přijatelný. Ransdorf považuje současný stav, kdy o přízeň voličů bojují dvě hlavní strany OSD a ČSSD, za ohrožení demokracie.

2:25 - Předseda Strany zelených Martin Bursík podle ČT nabídne vedení svou rezignaci. Zelení v eurovolbách získali dvě procenta hlasů.

2:05 - Nejsilnější francí v EP zůstávají konzervativci. Budou mít 267 křesel z celkových 736. Výraznou porážku utrpěli socialisté, budou míst 154 míst. Liberálové získali 81 křesel a zelení 54.

1:38 - ODS by mohla v europarlamentu získat až 10 křesel, ČSSD šest. Některé počty ale tvrdí, že poměr bude 9:7. Jisté je, že KSČM získá čtyři křesla a lidovci dvě.

1:27 - Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pötterting poděkoval všem Evropanům za účast ve volbách. „Samozřejmě nebyla úplně nejlepší, snad se nám podaří zlepšit náš obraz ve společnosti,“ řekl.

1:12 - Jediným krajem, kde ODS nezvítězila je Olomoucký kraj, první tam s 26,1 procenta byla ČSSD. ODS má 24,85 procenta. Ve všech ostatních krajích zvítězila ODS.

0:54 - Předseda ČSSD Jiří Paroubek pogratuloval ODS k volebnímu vítězství. Pogratuloval k zisku hlasů také komunistům a lidovcům. "Prohra dnes, bude vítězstvím zítra," doplnil s odkazem na podzimní volby.

0:43 - "Je evidentní, že jsem tyto volby vyhráli," prohlásil předseda ODS Mirek Topolánek na tiskové konferenci. První místopředseda David Vodrážka doplnil, že strana musí svou pozici dokázat především v podzimních volbách.

0:37 -  V Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji je vítězem eurovoleb ODS. Druhá v obou krajích skončila ČSSD.

0:29 - Chybí sečíst především hlasy v Praze. Je proto pravděpodobné, že náskok ODS dál poroste, protože tato strana má v hlasvním městě tradičně nejvyšší podporu. Procento sečtených hlasů nyní už roste pomaleji.

0:26 - Po sečtení 90 procent vede ODS s 30,79 procenta hlasů, následuje ČSSD s 22,89 procenta, komunisté by získali 14,52 procenta hlasů. Pětiprocentní hranici překračují ještě lidovci s 7,85 procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek přiznal, že tyto volby nevyhraje.

0:20 -  Ve Středočeské, Libereckém, Plzeňském a Jihočeském kraji jsou konečné výsledky. V krajích zvítězila ODS stejně jako před pěti lety, ve všech je druhá ČSSD.

0:12 - Podle informací ČT by na kandidátce ODS měl bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský přeskočit lídra kandidátky Jana Zahradila. Dostal více preferenčních hlasů.

23:56 -  Polsku podle prvních neoficiálních výsledků vyhrála volby do Evropského parlamentu vládní liberální Občanská platforma. Podle informací televize TVN24 pravicová Občanská platforma získala 45,3 procenta hlasů. Jako druhá skončila opoziční strana Právo a spravedlnost, které dalo hlas 29,5 procent voličů.

23:49 - Šance odpůrce lisabonské smlouvy Declana Ganleyho na získání křesla v Evropském parlamentu se po sečtení hlasů v Irsku zmenšily. Skončil čtvrtý ve volebním okrsku, který posílá do Bruselu tři europoslance. Hlasy se ještě přepočítávají.

23:35 - Předseda Strany zelených Martin Bursík v ČT přiznal, že výsledky nevypadají dobře. Po sečtení poloviny hlasů má strana 1,72 procenta.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Volební štáb Strany zelených

23:32 - Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda v ČT řekl, že je rád, že jeho strana se dostala mezi čtyři subjekty, které se do europarlamentu dostanou.

23:31 - Po sečtení poloviny hlasů vede v Česku zatím ODS s 29,39 procenta hlasů. Druzí jsou sociální demokraté s 24,14 procenta. Do europarlamentu by se dostali ještě komunisté s 15,18 procenta a lidovci s 8,11 procenta.

23:21 - Podle Jiřího Paroubka se dosavadní výsledky dají brát vážně a vypadá to, že "by to tak mohlo dopadnou."

23:17 - Předseda ODS Mirek Topolánek si v ČT posteskl na nízkou volební účastí, průběžné výsledky komentovat nechtěl. Vyjádřil ale "mírný optimismus" po volebním debaklu v krajských volbách.

23:16: KSČM má po sečtení třetiny hlasů 15,53 procenta lidovci 8,24 procenta. Volební účast se drží na 26 procentech.

23:15 - Po sečtení 32 procent hlasů vede ODS s 28,8 procenta, následuje ČSSD 24,57 procenta. Rozdíl mezi stranami se zvýšil.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lídři ODS sledují sčítání hlasů.

23:06 - Nejsilnější skupinou v Evropském parlamentu asi zůstane lidovecká frakce. Ukazují na to předběžné odhady. Lidovci by měli mít mezi 263 a 273 poslanci z celkových 736 v EP.

23:01 - Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl Právu, že očekává zhruba trojnásobný výsledek jeho strany oproti roku 2004. Tehdy jeho strana získala v EP pouhé dva mandáty, nyní by tedy měla aspirovat na šest europoslanců.

22:36 - V Rakousku zvítězili vládní lidovci (ÖVP) před sociálními demokraty (SPÖ). Vyplývá to z předběžných výsledků hlasování. Obě strany velké koalice ale oproti eurovolbám před pěti lety zaznamenaly úbytek hlasů.

22:36 - Po sečtení dvou procent hlasů je zatím účast 26,5 procenta

22:30 - V Itálii asi zvítězí konzervativní seskupení současného italského premiéra Silvia Berlusconiho Lid Svobody (PDL). Ukazují na to první odhady po uzavření volebních místností, podle nichž PDL získalo 39 až 43 procent hlasů.

22:27 - Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda řekl, že by byl úspěch, kdyby strana zopakovala dvě křesla z přecházejících eurovoleb.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda zatím nemá k mračení důvod. Jeho strana je jednou z těch, které se do europarlamentu dostanou.

22:25 - Volby do Evropského parlamentu na Slovensku vyhrál vládní Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Strana premiéra Roberta Fica získala 32,01 procent hlasů. Druhá skončila opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKÚ-DS) s 16,98 procenty.

22:25 - Krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) získalo v dnešních volbách do Evropského parlamentu tři křesla.

22:20 - Lídr kandidátky ČSSD Jiří Havel řekl, že jeho odhad je jiný, než odhad předsedy strany Jiřího Paroubka na devět až deset mandátů. Jaký ale je, neřekl. Přiznal, že tyto volby nejsou disciplínou jeho strany.

22:20 - Lídr kandidátky ODS Jan Zahradil by byl spokojený, kdyby strana zopakovala výsledek z roku 2004, tedy 30 rpocent hlasů. Podle něj by nyní byl úspěch sedm až osm křesel.

Foto: Archiv, Právo

Lídr kandidátky ODS Jan Zahradil očekává na štábu své strany výsledky

22:00 - Začalo sčítání hlasů. Z některých zemí už chodí konečné výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám