Hlavní obsah

ON-LINE: Stoupá už i Labe a na Chrudimsku platí extrémní ohrožení

Aktualizováno

V některých krajích ČR opět stoupají hladiny řek. Řeka Labe vystoupala dopoledne v Kostelci nad Labem na Mělnicku na první stupeň povodňové aktivity. Řeka v 11:20 dosáhla na úroveň 520 centimetrů. Vyšší hladina je i v Jizeře. Stav extrémního ohrožení platí nově na říčce Doubrava v Pařížově na Chrudimsku. Řeka Novohradka se v obci Luže na Chrudimsku místy vylila z koryta. Zatopené jsou louky, zahrady.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

17:12 - Velká voda opět ohrožuje areál Správy státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce na Chrudimsku, kde před týdnem blesková povodeň způsobila únik nafty.

„V neděli nad ránem zvedl silný déšť hladinu Podolského potoka. Voda se opět dostala do tunelu PS. Všechnu vodu se již podařilo z tunelu odčerpat. Kanalizace je OK,“ ujistil ředitel Správy Pavel Švagr s tím, že tentokrát nehrozí žádný problém s únikem ropných látek. I díky tomu, že již v týdnu byla z tohoto tunelu, kam se minulý i tento víkend voda dostala, nafta ze všech nádrží odčerpána.

14:15 - V Lubině na Novojičínsku se vinou deště a podmáčené půdy sesunul kus svahu. Popadané stromy poškodily rozvody elektrické energie a ohrožují také přilehlé stavby, řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín. Čtyři obyvatelé dvou domů museli být evakuováni.

"Podmáčená půda měla za následek sesuv části svahu o velikosti přibližně 20 na 15 metrů, na kterém rostly vzrostlé stromy," řekl Gašparín.

13:15  Nejvíce zasaženými oblastmi zůstávají podle hasičů okresy Ostrava (142 událostí), Nový Jičín (104 událostí) a Frýdek-Místek (95 událostí)

11:52 Stoupá už i Labe, v Kostelci nad Labem platí 1. stupeň povodňové aktivity

10:33 Řeky v Libereckém kraji se přes noc většinou vrátily do normálu, od rána ale v celém kraji znovu prší. Hladiny potoků a řek hlavně na Frýdlantsku opět stoupají. Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu platí opět stav ohrožení na Smědé ve Višňové, hladina řeky tam překročila 190 centimetrů, silnice kolem obce jsou ale zatím průjezdné. V sobotu odpoledne Smědá ve Višňové vystoupala až na 360 centimetrů.

Foto: Novinky

Výstraha meteorologů před povodněmi

Prvního povodňového stupně už dosáhla Řasnice ve Frýdlantu a také Smědá v Předláncích, těsně nad hranicí pro první stupeň se drží už druhý den také Lužická Nisa v Liberci. Podle informací z Povodí Labe je na prvním stupni také Jeřice v Mníšku na Liberecku a Kamenice v Plavech na Jablonecku.

9:44 Za posledních 24 hodin moravskoslezští hasiči evidují 72 nových událostí souvisejících s aktuální vlnou dešťů, která zasáhla Českou republiku. Od čtvrtku, kdy začalo intenzivně pršet v Moravskoslezském kraji, jich je celkem 400.

8:46 Hladina Černého potoka ve Velké Kraši v noci vystoupila až na 245 centimetrů. První stupeň je tam vyhlašován při 170 centimetrech, druhý při 210 centimetrech a třetí při 260 centimetrech. Od ranních hodin se už hladina snižuje a v 06:50 měla 220 centimetrů.

Druhý stupeň platil ráno také na Vidnavce ve Vidnavě, jejíž hladina byla přesně na hranici 200 centimetrů. Nyní klesla na 199 centimetrů a platí první stupeň. Také nad ránem platil na Vidnavce první stupeň, v noci několik hodin druhý. Hladina tehdy dosáhla až 210 centimetrů. První stupeň je na Zlatém potoce ve Zlatých horách a Stříbrném potoce v Žulové.

8:35  Hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji během noci opět stouply. V 08:00 platil druhý stupeň povodňové aktivity na čtyřech místech. Na dalších 16 místech hladiny dosáhly prvního stupně.

Foto: MÚ Frýdlant

Velká voda na Frýdlantsku

Druhý stupeň platí na Lubině ve Vlčovicích, Polančici v Polance nad Odrou, Moravici ve Vyšních Lhotách a Lubině ve Vlčovicích. Na 16 místech hladiny řek vystoupaly na úroveň prvního stupně. Jde například o Odru ve Svinově a v Bohumíně, Stonávku v Hradišti nebo Olši v Dětmarovicích.

8:16  Stav ohrožení začal opět platit na říčce Novohradka v obci Luže na Chrudimsku, kde přesáhla hranici 3. povodňového stupně. V noci se situace zklidňovala, Novohradka v Luži oscilovala mezi prvním a druhým stupněm. Druhý stupeň je nyní na Novohradce v Úhřeticích na Chrudimsku

Na prvním stupni SPA byla ráno Chrudimka v Hamrech, v Přemilově, Padrtech na Chrudimsku a také říčka Loučná v Cerekvici nad Loučnou na Svitavsku. V noci se krátce nad hranici prvního stupně SPA dostala také říčka Doubrava v Pařížově na Chrudimsku.

8:10 - Hladina říčky Bystřičky nad vodní nádrží na Vsetínsku ráno stoupla z druhého na třetí povodňový stupeň, který značí ohrožení. Už ale mírně klesá.

8:00 - V Královéhradeckém kraji byla ráno na vzestupu Orlice v Týništi nad Orlicí, Cidlina v Novém Bydžově, uvedli ráno zástupci Povodí Labe.

Meteorologové na dnešek pro Královéhradecký kraj předpovídají zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i vydatné srážky. Odpoledne mají srážky ustávat. Nejvyšší denní teploty budou mezi 16 až 19 stupni Celsia, v 1000 metrech na horách kolem 12 stupňů. Tam, kde bude intenzivně pršet, může dojít k vzestupům hladin vodních toků.

Reklama

Výběr článků

Načítám