Hlavní obsah

Omnipol se bude bránit proti odnětí licence na vývoz Věry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Omnipol se hodlá všemi dostupnými prostředky bránit proti rozhodnutí ministerstva průmyslu, které jí odebralo licenci na vývoz šesti radarů Věra do Číny. Vláda se minulý týden rozhodla, že kontroverzní export zruší, protože není v zahraničněpolitickém zájmu země. Obchod se nelíbil Spojeným státům ani některým českým politikům.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Jednou z lokalit, kterou si radní prohlédli, bylo budoucí záchytné zařízení pro uprchlíky v Balkové.

Článek

"Rozhodnutí vlády bylo uvážené," řekl novinářům na tiskové konferenci po středeční schůzi kabinetu premiér Vladimír Špidla. Reakci Omnipolu na odebrání licence ale považuje za "naprosto přirozenou". Poznamenal, že tak postupuje každý občan, každá firma. Předjímat výsledek případného rozhodování v této věci odmítl s tím, že mu to nepřísluší.

"Společnost Omnipol využije všech zákonných možností, aby hájila svá práva a své zájmy, které jsou a budou rozhodnutím ministerstva průmyslu a obchodu dotčeny," uvedla firma v tiskovém prohlášení. Jaké právní kroky společnost podnikne, její vedení neupřesnilo. "Do konečného rozhodnutí nebude Omnipol a.s. poskytovat žádné další informace," sdělili zástupci Omnipolu na dotaz ČTK.

"Správní řízení proběhlo zákonným postupem, je to plně v kompetenci jak vlády, tak jednotlivých ministerstev," uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. Omnipol je přesvědčen o tom, že obavy z ohrožení mezinárodních zájmů ČR vyplývají hlavně z nedostatečného odborného posouzení radarového systému, který nahradil předchozí sytém Tamara.

Američané se obávali, že by české radary ve vlastnictví komunistické Číny mohly zachytit jejich plavidla a letouny poblíž Tchaj-wanu. Věra sama nevysílá, pouze přijímá a zpracovává signály. Dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sama odhalena.

Reklama

Související témata:

Související články

Místo Číny možná koupí Věru USA

Spojené státy by mohly koupit unikátní český radar Věra, aby tak překazily jeho zamýšlený vývoz do Číny a pomohly zacelit případnou ztrátu českých firem....

Výběr článků

Načítám