Hlavní obsah

Omilostněný bodyguard zbil muže i zachránil tonoucí

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, kterému prezident Miloš Zeman 16. prosince udělil milost, dříve pracoval jako osobní ochránce dvou ministrů a následně působil v armádě. V červnu 2017 však zranil muže při rvačce před vesnickou diskotékou, za což byl pravomocně odsouzen. Přestože mu Zeman odsouzení zahladil, do armády se vrátit nemůže.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V prosinci udělená milost vzbudila pozornost, jelikož se vymykala podmínkám, které si nastavil sám prezident. Zpravidla totiž projdou jen žádosti o milost, kdy žadatel trpí závažnou nebo nevyléčitelnou chorobou ohrožující život.

„Prezident republiky se zcela výjimečně rozhodl udělit tuto milost z humanitárních důvodů, přestože omilostněný muž nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu,“ informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Deník N posléze zjistil, že omilostněným je někdejší bodyguard Daniel Vlachynský.

Zeman udělil milost muži, který zachránil tonoucí ženu

Domácí

Právo na základě zákona o svobodném přístupu k informacím získalo přípis ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), s nímž poslala prezidentovi k posouzení žádost o milost.

Řádil na tancovačce

Dokument zmiňuje minulost Vlachynského i důvody, proč by si výjimečný zásah, jakým udělení milosti je, zasloužil. Muž pracoval jako důstojník Ochranné služby Policie ČR, která zajišťuje ochranu ústavních činitelů a dalších lidí ve vysokých funkcích. Vlachynský sloužil v ochrance exministrů vnitra Milana Chovance (ČSSD) a Lubomíra Metnara (za ANO), jenž nyní šéfuje resortu obrany.

V době, kdy muž chránil Chovance, došlo k osudné rvačce před diskotékou v Otaslavicích na Prostějovsku. V noci se muž se speciálním výcvikem podle obžaloby zapojil do potyčky, přičemž poškozeného zaklekl a opakovaně jej udeřil pěstí. Napadený skončil v bezvědomí se zlomeným nosem, poraněnou čelistí, zlomenou spodinou očnice a strávil několik dní v nemocnici.

Bodyguard ministra dostal podmínku za vesnickou rvačku

Krimi

„Soud konstatoval, že bylo pouhou shodou šťastných náhod, že žadatel svým jednáním nezpůsobil poškozenému vážnější zranění, zejména v oblasti očí, která by mohla mít trvalé následky,“ připomněl Vlachynského prohřešek ministerský přípis.

Přestože Vlachynský obžalobu odmítal s tím, že se událost seběhla jinak, soud mu za těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictví vyměřil tříletou podmínku a rovněž mu na tři a půl roku zakázal vstup na sportovní a kulturní akce, kde se podává alkohol.

Při projednávání případu navíc vyšlo najevo, že někdejší policista byl ten večer v ráži už před zmíněnou rvačkou. „Připomínám chování obžalovaného na diskotéce, kde dvě hodiny předtím naprosto bezdů­vodně napadl úderem jiného návštěvníka a složil ho k zemi. Je to stejný útok, jaký předvedl poté v souzené věci,“ citovalo tehdy Právo soudce.

Pomohl hrdinský skutek

Krom podmínky a zákazu vstupu na tancovačky pravomocný rozsudek pro Vlachynského prakticky znamenal konec kariéry. Pravomocné potvrzení trestu ho zastihlo už ve služebním poměru s Armádou ČR (AČR), odkud byl propuštěn. Policie i armáda totiž požadují trestní bezúhonnost.

„Žadatel je přesvědčen o tom, že dopad uloženého trestu na jeho profesní život je neadekvátní. Chtěl by vykonávat svou vysněnou práci a sloužit své zemi, neboť má elitní výcvik,“ napsala Benešová prezidentovi.

Jinou tvář ukázal potrestaný muž letos v srpnu, když pod­le Týdeníku policie zachránil před utonutím ženu z Hostivařské přehrady. Bezvládnou ženu vytáhl na břeh a zahájil úspěšnou resuscitaci. „Žena by pravděpodobně bez včasného zásahu žadatele nepřežila,“ zdůraznila Benešová.

Za Zemanovou milostí pro recidivistku stojí její nezletilá dcera s depresemi

Domácí

Právě hrdinský čin podle všeho Vlachynskému výrazně pomohl. „Neboť se domnívám, že žadatel žil až do zmíněné události řádný život, řádně a příkladně vykonával své povolání, a nadto svou pohotovou reakcí dle dostupných informací zachránil lidský život,“ odůvodnila ministryně, proč prezidentovi poslala žádost nesplňující obvyklé podmínky.

Zeman bodyguardovi vyhověl a jeho odsouzení zahladil, což znamená, že díky tomu se jeho prohřešky nepromítnou ve výpisu z trestního rejstříku. Ani to však Vlachynskému dveře zpět do armády neotví­-rá. Mluvčí Generálního štábu AČR Magdalena Dvořáková řekla deníku Právo, že do služebního poměru člověk se zahlazeným odsouzením přijat být nemůže.

„Při posuzování trestní bezúhonnosti se nepřihlíží k zahlazení odsouzení podle zvláštního právního předpisu nebo k rozhodnutí prezidenta, v jejichž důsledku se na uchazeče hledí, jako by odsouzen nebyl,“ odkázala Dvořáková na jeden z paragrafů zákona o vojácích z povolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám