Hlavní obsah

Omikron už v Česku převládl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Omikron už je dominantní variantou koronaviru na území České republiky, uvedl v pondělí Státní zdravotní ústav (SZÚ). Odborníci očekávají rychlý nárůst počtu nových případů, až k 50 tisícům denně, ale menší procento hospitalizovaných.

Foto: Reuters

Nová mutace covidu omikron

Článek

Ústav uvedl, že plošně se nad hranici 50 procent zkoumaných pozitivních případů v Česku dostala varianta k sobotnímu datu. „Za následující den, tedy neděli 9. ledna, kdy data odrážejí spíše testy z laboratoří ve větších městech a také zpravidla v neděli chodí na vyšetření méně lidí, pak podíl detekcí varianty omikron dosáhl až k hranici 79 procent,“ uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Při započtení dat za celý uplynulý týden převládala ještě z 61 procent dosud dominantní delta.

Imunolog Stříž: Prodělání omikronu může být výhodné

Koronavirus

V Česku bylo za posledních 14 dní zachyceno 82 759 případů SARS-CoV-2 pozitivních osob, s denním průměrem zhruba 5911 případů, což představuje 14denní incidenci přibližně 773 nakažených na 100 000 obyvatel. Za toto období bylo nahlášeno 3187 hospitalizací.

Nejvyšší sedmidenní incidence varianty omikron aktuálně hlásí hygienické stanice  v Praze a v okresech Praha-západ, Praha-východ a Česká Lípa.

„Jak ukazují data, mezi hospitalizovanými za posledních 14 dnů setrvale významně převažují neočkovaní. I vzhledem k masivní převaze omikronu, který se šíří rychleji než předchozí varianty, zdůrazňuji znovu důležitost očkování a posilující dávky očkování proti covidu-19. Velký význam má i dodržování hygienických opatření. Respirátory, rozestupy i důsledná hygiena rukou jsou v boji proti šíření nákazy velmi důležitými prvky,“ zdůraznila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám