Hlavní obsah

Omezený počet příhlášek na střední školy zůstává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek Sněmovna nepotěšila ty, kteří si hodlají podat přihlášky na střední školy. Poslanci totiž neschválili návrh opozičních zákonodárců z ODS, jenž měl umožnit žákům devátých tříd základních škol podávat neomezený počet přihlášek na střední školy. V dolní parlamentní komoře návrh zamítli zejména poslanci ČSSD a KSČM.

Článek

"Tím sdělujete občanům a jejich dětem, že jim neumožňujete si dostatečně vybírat střední školu," vzkázal odpůrcům novely její hlavní autor a stínový ministr školství za ODS Walter Bartoš.

Pro zamítnutí předloženého návrhu se vyslovil bývalý ministr školství Eduard Zeman. Prohlásil, že se ztotožňuje s názorem vlády, která již dříve novelu odmítla. Kabinet tehdy mimo jiné uvedl, že ředitel školy může po prvním kole "přijímaček" vyhlásit další kola a v nich už není počet přihlášek omezen. Návrh občanských demokratů tak podle vlády není "vhodný a potřebný".

Podle nového školského zákona si v prvním kole přijímacího řízení na střední školy budou školáci moci podat pouze jednu přihlášku. Vadí to nejen některým rodičům, ale i ODS, jejíž poslanci proto uvedenou novelu předložili již v minulosti. Obdobný návrh ODS Sněmovna zamítla právě před rokem, rovněž hlasy ČSSD a KSČM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám