Hlavní obsah

Omezení otevírací doby bylo nezákonné, zopakoval ministerstvu soud

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil i další z opatření, jimiž ministerstvo zdravotnictví omezovalo některé služby během jarní vlny epidemie koronaviru. Za nezákonné označil soud zákaz maloobchodního prodeje v době mezi 22:00 a 6:00. Soud stejným způsobem zrušil již dvě desítky ministerských opatření přijatých na základě pandemického zákona.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Opatření platilo od 24. května, přičemž vydáno bylo o pět dní dříve. Provozovatel pražské prodejny potravin poukázal na skutečnost, že opatření nebylo řádně odůvodněno, a pozastavil se rovněž nad výjimkami, které umožňovaly prodej například na čerpacích stanicích či v provozovnách na nádražích.

Obdobné stížnosti stejné společnosti na omezení otevírací doby již NSS dříve vyhověl.

Soud zrušil zákaz prodeje ve večerkách, opět chybělo odůvodnění

Domácí

Soud konstatoval, že opatření ministerstva obsahuje i zdůvodnění, jehož absenci v minulosti kritizoval.

Zároveň však dodal, že „odůvodnění nesmí být samoúčelné, naopak jeho smyslem je srozumitelně a přesvědčivě vysvětlit potřebnost a nezbytnost všech stanovených omezení při zvážení práv a oprávněných zájmů dotčených osob”. Jako celek proto odůvodnění označil za nedostatečné.

Pořád dokola. I květnové opatření o rouškách bylo nezákonné, rozhodl soud

Domácí

NSS uznal, že ministerstvo muselo rychle reagovat na vývoj epidemie a rozumí i tomu, že se verdikt může zdát jako přísný. Stejně tak rozumí cíli, který ministerstvo opatřením sledovalo.

„Nelze však přehlédnout, že odpůrce (ministerstvo; pozn. aut.) byl ze strany soudu opakovaně upozorňován na důležitost náležitého odůvodňování mimořádných opatření, která se dotýkají mnoha práv a svobod právnických i fyzických osob. Soud postrádal v odůvodnění především nezbytnost omezení prodejní doby.

Soud smetl další opatření. Nezákonné bylo i uzavření sportovišť a bazénů

Domácí

„Nejvyšší správní soud netvrdí, že žádné argumenty pro zdůvodnění nezbytnosti řešení zvoleného odpůrcem neexistují. Není však jeho úkolem tyto argumenty za odpůrce hledat,” uzavřel soudní senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám