Hlavní obsah

Olympijský park na Letné se mění každou minutou

Praha

Olympijský park na pražské Letné se stále ještě podobá staveništi. Každým dnem však roste a 6. února, den před zahájením zimních her v Soči, přivítá první návštěvníky. Organizátoři už zahájili mrazení prvních ledových ploch a uvažují i o malém skokanském můstku. Areál vyjde na 80 miliónů korun.

Olympijský park na Letné se mění každou minutouVideo: Novinky

 
Článek

Stavba na Letné je ze sedmdesáti procent hotová. Ledové plochy jsou jasně patrné a z větší části je na nich položen mrazicí „koberec“, díky němuž se bude moci bruslit i v případě výrazného oteplení. Mráz v minulých dnech dovolil nastříkat množství technického sněhu, potřebného pro běžecké lyžování s laserovou biatlonovou střelnicí.

„Začínáme zasněžovat a ledovat. Kdykoli to počasí dovolí, připravujeme do zásoby sníh, sněžná děla k tomu využíváme naplno, kdy je to jen možné. Ve snowparku jsou už hotové speciální překážky. Teď je hlavně potřeba dodělat ledovou plochu, abychom pokryli hokejová hřiště,“ přiblížila mluvčí projektu Zuzana Kalátová.

Na budování parku pracují stovky lidí, někteří i přes noc.

Bruslení i curling

V parku, který je prvním projektem dlouhodobé kampaně Českého olympijského výboru (ČOV) s názvem Česko sportuje, si lidé budou moci vyzkoušet na vlastní kůži většinu zimních olympijských disciplín a zároveň při tom u velkoplošných obrazovek fandit sportovcům v přímých přenosech z olympiády.

„Hlavní atrakcí bude bruslařská dráha s ledovým rájem, což dohromady nabídne zhruba kilometr ohrazených cest, a snowpark pro snowboardisty. Další dominantou bude curlingové hřiště,“ řekl sportovní manažer areálu Jan Plachý.

Zimní areál bude stát na Letné pouze po dobu olympijských her, tedy od 6. do 23. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám