Hlavní obsah

Olomoucko zasáhla sněhová bouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Sněhová bouře zasáhla ve středu Olomoucko. Na Šumpersku vyvrátila několik stromů, které spadly na železniční tratě a zatarasily cestu vlakům. Ráno musel před stromem zastavit osobní vlak z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem. Spadlý strom zastavil i rychlík ve směru Krnov - Olomouc, ten však do překážky narazil.

Foto: Policie ČR

Lupiče zachytila kamera.

Článek

Osobní vlak před překážkou, kterých na trati ve směru do Starého Města pod Sněžníkem bylo několik, stačil zastavit. O takovém štěstí nemohl mluvit strojvedoucí rychlíku Krnov - Olomouc. Ten na překážku u stanice Hrubá Voda na Olomoucku nestačil reagovat a narazil do ní.

"Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Byla pouze drobně poškozena lokomotiva," informoval Novinky Jan Kučera z Drážní inspekce. "Vykolejení dalšího rychlíku z Jeseníku do Olomouce s počasím nesouvisí. Vlak najel na vyhýbku v okamžiku, kdy se začala přestavovat," doplnil Kučera.

S potížemi musí v Olomouckém kraji počítat i řidiči na silnicích. Silný vítr, sněhové závěje a jazyky, to jsou aktuální nástrahy, se kterými se silničáři potýkají. "Situace začíná být dramatická," řekl ČTK Pavel Španner ze Správy silnic Olomouckého kraje. Silničáři uzavřeli ráno silnici mezi obcemi Petrovice a Jívová na Olomoucku, svízelná je situace i v oblasti Moravského Berouna.

Odpoledne olomoučtí silničáři vyhlásili 2. stupeň kalamitního stavu a přistoupili k uzavření několika silnic 2. a 3. třídy. Ze silnice č. II/441 kvůli závějím odklonějí policisté dopravu v obci Podštát směr Hranice po silnici II/440. Od Ostravy je odkloněna doprava po silnici I/47 směr Odry.

Uzavřené úseky silnic olomouckého kraje:
silnice č.úsek
II/377Drahany - Otinoves-Niva
II/445Chabičov - Hůzová
III/44434Jívová - Hraničné Petrovice
III/44430Dálov- Horní Loděnice
III/4454Arnoltice - Veveří
III/4453Arnoltice křižovatka se silnicí II/440
III/31241Vysoká
III/44014od křižovatky II/441 do obce Spálov
III/4424Véska -Norberčany
III/44445Domašov n . Bystřicí - Véska
II/445Stará Libavá - hr. kraje
III/44436Bělkovice - Jívová

Potíže mají také řidiči na Přerovsku. Vyhnout by se řidiči měli cestě na hraniční přechod Moldava na Teplicku. "Silnice vypadá jako oraniště, přechod je sice otevřen, ale bez řetězů se k němu auta nedostanou," řekla ČTK dispečerka krajské správy a údržby silnic.

Problémy i na jihu Čech

Sníh komplikuje i nadále dopravu na jihu Čech. Většina silnic zůstává sjízdných, některé úseky jsou však obtížně sjízdné pro kamiony i se sněhovými řetězy. Kamióny by měly raději vyhnout úseku na silnici I/4 mezi Vimperkem a Strážným či úsekům silnic I/39 mezi Volary a Houžnou a mezi Horní Planou a Želnavou.

V Pardubickém kraji zejména na Svitavsku a Ústeckoorlicku fouká silný vítr a na silnicích se místy tvoří sněhové jazyky. Podobná situace je ve všech regionech Zlínského kraje. Všechny středočeské silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Na řadě míst v kraji se objevují sněhové přeháňky a je zhoršená viditelnost. Na Berounsku, Kladensku a Mělnicku se místy tvoří i sněhové jazyky.

V Krušných horách závěje

Sněhové závěje a silný vítr celý den komplikují dopravu v Krušných horách. Silničáři varují řidiče, aby do hor bez zimní výbavy nevyjížděli. Uzavřena je silnice třetí třídy z Krásného Lesa do Petrovic na Ústecku. Všechny cesty k hraničním přechodům na území Ústeckého kraje jsou sjízdné.

Na komunikacích I. tříd leží vrstva ujetého sněhu. Silný vítr vytváří v horách sněhové jazyky, pluhy jsou proto neustále v provozu. Práci silničářům podle dispečera ztěžují nedočkaví řidiči. "Snaží se předjíždět, ale nevidí dopředu, proto občas nějaké auto skončí v závěji," uvedl dispečer ústeckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám