Hlavní obsah

Olomoucké právnické fakultě hrozí zavření

Novinky, Jindřich Ginter
PRAHA/OLOMOUC

Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci hrozí uzavření. Odejmutí státního zmocnění k pětiletému magisterskému studijnímu programu totiž resortnímu ministerstvu navrhla Akreditační komise, která hlídá kvalitu vysokých škol.

Foto: Jiří Šafránek

Ornitologické exkurze navštěvují lidé všech generací.

Článek

Právu to v neděli potvrdil zastupující náměstek pro vysoké školství Martin Profant. Rozhodnout se má co nejdříve, protože během těchto týdnů až do 28. února uchazeči o studium na vysokou školu rozesílají přihlášky.

"Pokud fakulta o akreditaci skutečně přijde, znamená to de facto její zrušení. Současní posluchači by sice mohli studium dokončit, olomoucká práva by již letos nesměla přijímat nové studenty do prvních ročníků," řekl Právu Profant.

Akreditační komise je espokojena s kvalitou výuky. Fakulta podle ní nemá dostatek kvalifikovaných vyučujících na hlavní pracovní poměr a nedokázala pedagogický sbor omladit. Věkový průměr se pohybuje kolem 70 let. "Vydává také málo odborných publikací a v relativně nízké kvalitě. Bude velmi těžké najít řešení. Proč by šel někdo z Prahy a Brna učit do Olomouce? V tom je ten problém, protože na univerzitě nejsou vnitřní personální zdroje, které by fakultě rychle pomohli," dodal Profant.

Mračna se stahovala léta

Zdůraznil, že kritická situace nevznikla ze dne na den. "Komise upozornila olomoucká práva již v roce 1999, že dlouhodobě nesplňuje předpoklady k tomu, aby provozovala magisterský program," konstatoval Profant. Už tehdy ve zhruba dvacetičlenné komisi chyběl jediný hlas k tomu, aby navrhla odejmutí akreditace. Fakulta však dostala dvouletou lhůtu, aby vše napravila. "Komise však znovu shledala, že fakulta neplní své povinnosti. Byljsem u toho jednání jako host, a bylo zřejmé, že se nemohla rozhodnout jinak. Tentokrát bylo hlasování o návrhu na odejmutí zcela jednomyslné," sdělil Profant.

Ministerstvo je skeptické

Ministerstvo zahájilo s fakultou už na konci prosince správní řízení, do 20. ledna má čas na vyjádření, pak proběhne ještě jedno posouzení. "Nechci předjímat, ale těžko se do té doby něco zlepší. Jestliže bude stanovisko komise opět negativní, ministerstvo je v zásadě povinné akreditaci odejmout. Rozhodnout by se mělo na přelomu února a března, aby uchazeči o vysoké školy věděli, na čem jsou," uvedl Profant.

S hejtmanem kraje i představiteli města chce o záchraně fakulty co nejdříve jednat ministryně školství Petra Buzková. I když fakulta o zmocnění přijde, má ještě šanci situaci zachránit do konce roku a požádat o obnovení akreditace. Bude-li odejmuta definitivně, potrvá její návrat do agisterského programu až několik let. Může ale stále nabízet tříletý bakalářský program, což je však pro studenty práv neatraktivní.

"Fakulta je lepší, než líčí komise. Věřím, že se nám podaří o tom ministerstvo přesvědčit," oponovala v pátek v ČTK rektorka Univerzity Palackého Jana Mačáková.

Na práva v Olomouci se loni přihlásilo téměř 1800 uchazečů a přijato bylo 370. Jen pro srovnání: do Prahy se hlásilo přes čtyři tisíce zájemců a vzali 770, v Brně přijali 839 studentů z 3380. Loni vážně hrozila ztráta akreditace Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Tam byla ale situace ještě horší.

Reklama

Výběr článků

Načítám