Hlavní obsah

Okamura přiznal, že si analýzu přednášenou ve Sněmovně vypůjčil

Novinky, jas, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředseda Sněmovny a předseda SPD Tomio Okamura vystoupil ve středu na plénu komory k dění v Bělorusku s obsáhlým projevem, v němž se pokusil o analýzu současného dění v této zemi. V pátek ale slovenský publicista a čestný předseda slovenského hnutí Socialisti Eduard Chmelár přišel s tím, že šlo o doslovnou citaci jeho textu, který vyšel v časopisu Argument. To přiznal nakonec i sám Okamura.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Slovensky psaný komentář nazvaný „O co jde v Bělorusku” vyšel na webu v pondělí.

Ve středu pasáže z textu zazněly ve Sněmovně z úst šéfa SPD, což Chmelára zaskočilo. Svůj příspěvek na sociálních sítích nadepsal doslova „Místopředseda českého parlamentu ukradl můj text”.

„Nemohl jsem uvěřit svým očím a uším: Místopředseda českého parlamentu Tomio Okamura čte celý můj komentář jako svůj parlamentní projev,” podivil se Chmelár na Facebooku s tím, že v úvodu sice byly do projevu vloženy některé autorské vsuvky, ale následně už se jednalo pouze o „kostrbatý český překlad“.

„V projevu jsem citoval z veřejně dostupného zdroje a zapomněl jsem v přímém přenosu uvésta autora. Tímto se mu omlouvám a zároveň ho chválím za výbornou analýzu situace v Bělorusku,” napsal k tomu Okamura Novinkám v esemesce.

Dílčí část textu Aleše Chmelára
Rovnako je dôležité začať hovoriť o tom, že systém tzv. farebných revolúcií nepriniesol krajinám veľa dobrého. V Gruzínsku „Ružová revolúcia“ zvrhla presvedčeného demokrata Eduarda Ševarnadzeho, dnes už tradične ho obvinila z falšovania výsledkov volieb a na jeho miesto dosadila skorumpovaného neurotického psychopata Micheila Saakašviliho, ktorého krátko po skončení mandátu obvinili zo zneužívania právomocí, takže radšej utiekol do USA, odtiaľ na Ukrajinu a aj odtiaľ ho vyhnali a deportovali do Poľska. Na Ukrajine sa najprv „Oranžová revolúcia“ nepodarila, lebo ľudia si po dosadenom prezidentovi Juščenkovi zvolili opäť niekoho, koho Západ nechcel – Viktora Janukovyča. A tak musel prísť Majdan. Vďaka nemu je Ukrajina štát v rozklade, na diaľku riadený ministerstvom zahraničných vecí USA a ich spravodajskými službami, ktorý by dávno zbankrotoval, nebyť pravidelných investícií Medzinárodného menového fondu.
Identická pasáž z projevu Tomia Okamury
Důležité je také hovořit o tom, že ten systém takzvaných barevných revolucí, to znamená vývoz té americké demokracie, nepřinesl těm zemím v podstatě finálně žádnou stabilitu. V Gruzii takzvaná růžová revoluce svrhla Eduarda Ševarnadzeho a dnes už tradičně ho obvinila, nebo obvinila ho, jak to tak tradičně bývá, z falšování výsledků voleb. A na jeho místo dosadila Michaela Sakašviliho, kterého ale krátce po skončení mandátu obvinili ze zneužívání pravomocí, takže raději utekl do USA a odtud na Ukrajinu, a i odtamtud ho vyhnali a deportovali do Polska. Takže v podstatě podobnou situaci vidím na Ukrajině, kde se nejprve ta oranžová revoluce nepodařila, protože lidé si po dosazeném prezidentovi, nebo po prvním prezidentovi Juščenkovi zvolili opět někoho, koho západ nechtěl, a byl to Viktor Janukovyč. Tak potom přišel Majdan a výsledek Majdanu vidíme dodnes, Ukrajina je stát v rozkladu, který by už dávno zbankrotoval, kdyby nebylo pravidelných investic Mezinárodního měnového fondu.

Chmelár uvedl, že předpokládá, že místopředseda Sněmovny disponuje aparátem placených poradců, kteří mu projevy připravují. „Nevím, jestli nemám žádat o honorář místo nich,” dodal s tím, že stačilo, aby jej Okamura uvedl jako autora, u něhož se inspiroval.

Na zdroj Okamurova vystoupení upozornil v pátek naTwitteru i šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám